Ber menn ta ansvar mot voldtekt

Foto: Hansen, Alf Ove (SCANPIX)

Statssekretær Astri Aas-Hansen i Justisdepartementet mener menn nå må mobiliseres i kampen mot voldtekter.

- Vi har hørt om råd til voksne kvinner i tiår. Å fokusere dette blir som å slå inn åpne dører. Nå er det på tide å mobilisere mennene, sier statssekretæren til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Aas-Hansen mener dette i stor grad handler om bevisstgjøring og holdninger.

- Voldtekt rammer mange. Det er svært alvorlig kriminalitet som kan gi livslang krenkelse. Jeg vil oppfordre menn til å være litt «gentlemenn». I stedet for å råde jentene til å gå sammen hjem, så bør vi råde guttene til å følge venninnene sine hjem. Jeg vil oppfordre gutter til å tenke over hva de kan gjøre for at det skal bli tryggere for kvinner både å være på byen, i gatene, på nachspiel og i hjemmene sine, sier Aas-Hansen.

- Si fra!
Aas-Hansen råder menn til å si fra til andre menn om holdninger og atferd.

- Og da tenker jeg ikke på voldtekter, men både om hvordan man verbalt uttrykker seg overfor kvinner og hvordan man fysisk kommuniserer med kvinner. Si fra om at måten du snakker på nå ikke er ok, eller dersom andre menn oppfører seg ufint overfor kvinner. De fleste menn er allerede oppmerksomme på dette, men likevel tror jeg mange menn egentlig ikke har tatt innover seg hvordan kvinner opplever det å gå alene etter at det er blitt mørkt, for eksempel. Tenk litt over det, oppfordrer statssekretæren.

Flere voldtekter i helgen
Til tross for økt politiberedskap ute i Oslo i helgen, skjedde det flere voldtekter. Ifølge NTB har politiet fått melding om til sammen fem voldtekter eller voldtektsforsøk i løpet av helgen. To av hendelsene gjelder overfall fra ukjente.

- Det aller viktigste i forhold til overfallsvoldtektene er å få pågrepet gjerningspersonene. Vi ser at ofte er det en person som begår flere voldtekter. Både justisdepartementet og politiet har et stort ansvar, men dette er et samfunnsproblem. Derfor må flere mobiliseres, sier Aas-Hansen.

Hun viser i den sammenheng til erfaringer fra Stavanger.

Erfaringer fra Stavanger

- I 2008 og 2009 lå Stavanger øverst på statistikken over byer med flest overfallvoldtekter i Norge. Nå blir det knapt anmeldt overfallvoldtekter i byen. Det de gjorde der var at politiet tok interne grep. De omorganiserte på politistasjonen, lyttet på ressurser internt i etterforskningsgruppa og lagde kunnskapsanalyser om hva som skjedde og hvor voldtektene skjedde. Kunnskapen ble spredt ut til patruljene, etterretning og spanere, og de hadde alltid etterforskere på voldsavsnittet også i helgen, slik at de kom raskt inn i sakene når det kom inn nye anmeldelser, sier Aas-Hansen.

- Samtidig opprettet de et kontaktforum i Stavanger kommune som bidro med holdningsskapende arbeid. De samarbeidet med blant annet dørvakter, natteravner, taxinæringen og asylmottak. De hadde altså en bred mobilisering for å forebygge voldtektene, påpeker Aas-Hansen.

Hun påpeker at Oslo kommune for en uke siden sa at den ville samarbeide med politiet om å lage en forebyggingsplan.

- Vi er veldig glade for det. Så er det ikke sikkert at alt de gjorde i Stavanger er løsningen i Oslo, men det er interessant å se på hvilke grep de foretok der for å lykkes, mener statssekretæren.

Forskning
Statssekretæren viser også til at Justisdepartementet har satt i gang flere forskningsprosjekter for å forebygge og skaffe mer kunnskap om voldtekter. Blant annet er Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) i gang med en undersøkelse om omfanget av voldtekter.

- Og så er det ikke sånn at vi i departementet sitter godt tilbakelent og venter på forskningsresultatene. Situasjonen nå krever handling, og vi tar vårt ansvar på alvor, sier statssekretæren. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.