*Nettavisen* Nyheter.

Ber nordmenn styre unna blodige hundekamper

Landsbyboere hevder de må ty til blodige hundekamper for å underholde seg selv. Her er det to store hunder som barker sammen under en hundekamp som nylig ble avholdt i en nordlig, kinesisk landsby. Foto: Str (Afp)

Dyrevernalliansen oppfordrer norske politikere til å vise avsky mot brutale hundekamper i Kina.

05.03.15 18:29


Nylig ble det arrangert brutale, blodige hundekamper i en landsby i nordlige Kina. Arrangørene hevder de må ty til hundekamper fordi den fattige, avsidesliggende landsbyen ikke har tilgang på annen form for underholdning.

I nordlige Kina er det mer enn hundre hundekampfestivaler som tiltrekker seg besøkende fra andre provinser, skriver Daily Mail.

Norske dyrevernaktivister reagerer kraftig på hundekampene, og ber nordmenn som er på reise i Kina, om å styre unna denne formen for «underholdning».

- Dyrevernalliansen oppfordrer alle som reiser til Kina, om å unngå underholdning som innbefatter dyr. Det gjelder både dyrekamper, mating med levende dyr i dyreparker, sirkus med omreisende dyr og kjøp av levende dyr på markeder, sier informasjonssjef og jurist i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, til Nettavisen.

- Fremgang å spore
Dyrevernlover er ikke Kinas sterkeste side, og hundekamper er lovlig så lenge det ikke involverer gambling og veddemål.

Men Kleveland sier at Dyrevernalliansen har gjennomført en kartlegging av utviklingen innen dyrevelferd i Kina, og funnet at det er fremgang å spore. Det er blant annet vedtatt regler om dyrevern i flere provinser, i tillegg til at kunnskapen øker.

- En dyrevernlov har vært under planlegging i Kina i flere år, men er ennå ikke vedtatt. Heldigvis er ikke alt svart, for engasjementet for dyrevern vokser i befolkningen. I de store byene har vi de siste årene sett økende motstand mot både dyrekamper, pelsproduksjon og andre typer dyremishandling, sier hun.

Ber politikere vise avsky
Kleveland understreker at det er viktig med vedvarende press fra omverden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Informasjonsleder og jurist i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, poserer sammen med hunden Leo. Hun reagerer kraftig på hundekampene i Kina. Foto: Dyrevernalliansen

- Det er arrangert demonstrasjoner mot dyremishandling, og den kinesiske middelklassen er i ferd med å våkne. Dette skjer på grunn av påvirkning fra Vesten, så det er viktig at norske medier, enkeltpersoner og politikere tydelig viser avsky overfor dyremishandling, sier Kleveland.

Hundekampene ble avholdt over flere dager, og ble arrangert av seks lokale innbyggere i landsbyen Sanjiao i den kinesiske Shanxi-provinsen. Noen av deltagerne skal ifølge politiet ha tatt med seg løshunder til festivalen, og hevdet at det er deres egne kjæledyr.

Hundekampene var en del av den tradisjonelle, kinesiske lanternefeiringen.

Hundekjøttfestival
I Kina blir det blant annet arrangert en rekke hundefestivaler hvor tusener av hunder behandles på inhuman måte og slaktes ned og spises.

Yulin er én av de kinesiske byene som feirer sommersolverv ved å innta store mengder hundekjøtt.

Mange av hundene er gatehunder som er hentet fra rundt omkring i landet. Angivelig er noen av hundene, som slaktes og spises på festivalen, kjæledyr som er blitt stjålet.

- Yulin-festivalen er et grusomt og sjokkerende sted. Det å se dyr som lider, er i seg selv smertelig. Men det er noe virkelig hjerteskjærende ved å se menneskets beste venn så forfjamset og forrådt, har politisk rådgiver i The Human Society International (HSI), Peter Li, tidligere uttalt til Huffington Post.

Klikk på bildet for å forstørre.

To hunder barker sammen i en hundekamp i en kinesisk landsby. Foto: Str (Afp)

Klikk på bildet for å forstørre.

Politiet hevder at noen av hundene som blir kastet inn i kampene, er løshunder som er plukket opp fra gaten. Foto: Str (Afp)

Klikk på bildet for å forstørre.

Innbyggere i en kinesisk landsby har samlet seg for å se på brutale hundekamper som avholdes som ren underholdning. Foto: Str (Afp)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag