RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber Norge kritisere valgfusk og arrestasjoner

Foto: STAFF (Reuters)
Sist oppdatert:
- Arrestasjonene var ment å hindre demonstrasjoner, hevder Den norske Helsingforskomité.

Den norske Helsingforskomité er bekymret etter mange rapporter om valgjuks etter Duma-valget i Russland og politiets hardhendte håndtering av demonstranter.

- Må ta avstand
- Norge må ta avstand fra arrestasjonene og oppfordre russiske myndigheter til å etterforske brudd på valglovgivningen og respektere ytrings- og forsamlingsfriheten, sier generalsekretær Bjørn Engesland ifølge en pressemelding fra Den norske Helsingforskomité.

Han sier russiske myndigheter må akseptere fredelige demonstrasjoner mot måten Duma-valget ble gjennomført på.

Flere hundre arrestert
Siden Duma-valget søndag 4. desember har tusener demonstrert mot valgjuks. Bare i Moskva skal rundt 500 demonstranter være arrestert av politiet. Også i St. Petersburg er hundrevis arrestert.

Ifølge Den norske Helsingforskomité er det dokumentert omfattende brudd på valgloven. Det er eksempler på at stemmesedler ble lagt til i valgurnene, at personer stemte flere ganger og at valglistene ble manipulert.

Valgobservatører har videre hevdet at mediedekningen var til fordel for Putins parti Forente Russland, at administrative ressurser ble misbrukt og at opposisjonspartier ble nektet registrering.

- Velkjente opposisjonsaktivister ble til og med arrestert på vei til demonstrasjonene, før de tok del i protestene, sier Engesland.

- Dette illustrerer at arrestasjonene var ment å hindre demonstrasjoner. De ble ikke iverksatt av sikkerhetshensyn, hevder han.

Medvedev vil ikke ha innblanding
Russlands president Dmitrij Medvedev har avvist internasjonal kritikk av valget som innblanding i Russlands indre anliggender, et argument Engesland avviser.

- Norge og EU- land må uttrykke offentlig at de forventer at russiske myndigheter etterlever internasjonale regler som sikrer demokrati og respekt for menneskerettighetene. De må be russiske myndigheter om å tillate demonstrasjoner, slippe arresterte demonstranter fri og etterforske valgjuks, sier han.

Den norske Helsingforskomité sendte onsdag en tilsvarende oppfordring til å reagere mot Russland til EUs medlemsland.

Flere tusen klager
Lene Wetteland, rådgiver i Den norske Helsingforskomité, uttalte til Nettavisen mandag at det er kommet inn flere tusen klager på valgjuks.

- Folk har kommet til valglokalet med passet sitt, som de har benyttet til å legitimere seg ved tidligere valg, men så fått beskjed om at de ikke kan stemme der og at de må føre seg opp på en annen liste. Det er imot loven å gjøre dette på valgdagen, og det kan tyde på at noen andre har stemt for dem, sier hun.

Det kom også inn rapporter om valglokaler som var flyttet på, uten at det var gitt ordentlig informasjon om dette på forhånd. Et annet eksempel var at valgobservatører ble hindret i sitt arbeid eller kastet ut av valglokaler. I et tilfelle slapp en kandidat fra Forente Russland inn i valglokalet under opptellingen av stemmene, mens observatørene måtte stå utenfor på gaten.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch har blant annet kritisert det de opplever er russiske myndigheters forfølgelse av Golos, Russlands eneste uavhengige gruppe av valgobservatører. HRW-talsmann Hugh Williamson sier dette gir grunn til bekymring med tanke på hva som venter under presidentvalget i mars. Human Rights Watch har videre krevd at myndighetene løslater mange av demonstrantene som ble pågrepet da de protesterte mot gjennomføringen av Duma-valget i Moskva og andre russiske byer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere