Gå til sidens hovedinnhold

Ber om amnesti for Joshua French

I alt 20 kongolesiske menneskerettighetsorganisasjoner ber i et opprop om amnesti for Joshua French.

Kinshasa (NTB):Mandag, dagen før rettssaken mot den fengslede 31-år gamle nordmannen starter, lanserte de mange organisasjonene oppropet på et hotell i Kinshasa, der også lokal presse var til stede.

Til stede var også Frenchs kongolesiske advokat som redegjorde for tekniske omstendighetene rundt Tjostolv Moland død i august i fjor.

- Da Moland ble funnet død, hadde han pene klær og nyoppussede sko på seg. Ingenting, heller ikke de tekniske funnene, tilsier at dette var et drap, noe det norske politiet har skrevet i klartekst i sin rapport, sier advokat Marie André Mwila Kayembe.

I motsetning til de frivillige organisasjonene mener imidlertid advokaten at benådning, ikke amnesti, vil være det riktige kravet.

- Joshua har allerede skrevet til presidenten og bedt om benådning, sier advokaten til NTB.

I oppropet framheves en rekke forhold som initiativtakerne mener er tvilsomme rundt den første dommen, som resulterte i dødsstraff for drap, medvirkning til drap, spionasje, væpnet ran og kriminelt forbund.

Utenriksdepartementets spesialutsending Kai Eide møtte mandag Kongos president, dagen før rettssaken mot Joshua French skal starte.

Også den britiske ambassadøren møtte president Joseph Kabila i Kongo, ettersom French også er britisk statsborger.

Sammen overleverte de presidenten et brev undertegnet statsminister Erna Solberg og hennes britiske kollega David Cameron. I brevet er det uttrykt bekymring for situasjonen til French.

- Det ble også rettet en appell om at man forsøker å finne fram til en løsning på humanitært grunnlag som gjør det mulig for French å returnere til Norge. Det understrekes også i brevet at dette må skje i full respekt med Kongos suverenitet, sier Eide til NTB.

Også Kongos utenriksminister deltok på møtet som startet på presidentens kontor klokka 9 mandag morgen i hovedstaden Kinshasa. Under det 45 minutter lange møtet la Eide også fram et brev fra familien Moland hvor det går fram at de mener Joshua French er uskyldig i sønnen Tjostolv Molands død, og at de vil avstå fra å forfølge saken økonomisk overfor kongolesiske myndigheter

Kommentarer til denne saken