Ber om nordisk pantesystem

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Arbeiderpartiets Martin Kolberg ivrer for et felles system for pant og retur av flasker og bokser i Norden.

31.10.10 21:25

(ANB): – Vi handler over grensene, men tilbake i hjemlandet opplever vi å ikke få pant for importerte bokser og flasker. Det skjer selv om mange av disse er identiske med dem vi får pant for, sier parlamentarisk nestleder i Ap, Martin Kolberg, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han vil ta opp saken under Nordisk råds samling på Island denne uka. Kolberg er stolt over at de nordiske landene hver for seg har godt fungerende pante- og retursystemer for drikkevareemballasje.

– Men i dag havner mye drikkevareemballasje i søpla siden de ulike lands pantesystemer ikke fungerer sammen, sier han.

Ikke motiverende
Systemene er ikke kompatible. Det er synd fordi det senker motivasjonen for å bære med seg de utenlandske boksene til pantemaskinen. Det blir like greit å kaste dem rett i søpla, sier stortingsrepresentanten.

– Tenker du i første rekke på øl- og brusbokser?

– Ja, i hovedsak. Men det gjelder også såkalte Pet-flasker, altså engangsflasker for saft og juice, svarer Kolberg.

Taxfreesalget
I tillegg til pantesystemet, er han også opptatt av et annet problem:

– Over en milliard bokser omfattes årlig ikke av de respektive lands panteordninger i det hele tatt. Det er i stor grad bokser som stammer fra taxfreesalg og privatimport fra naboland utenfor Norden, som eksempelvis Tyskland og Estland, sier han.

– Det paradoksale er at flesteparten av disse boksene stammer fra norske bryggerier. Her har vi en jobb å gjøre, hevder Kolberg.

Stor motstand
Han har merket seg at bransjen er overveldende negativ til et nordisk pantesystem.

– Bransjen mener at et nordisk system er unødvendig siden vi allerede har en høy resirkulasjonsprosent i Norden. Frykt for økte kostnader er også gjennomgående. Jeg tror det er viktig å ta disse innvendingene på alvor. Samtidig må vi være klar over at historisk er det få, om noen, eksempler på pantesystemer som er innført som en frivillig ordning mellom produsentene eller ved hjelp av markedskreftene. Derfor må det politisk initiativ og vilje til for å etablere et felles nordisk pantesystem, sier Kolberg og ber Nordisk råd om å mobilisere den viljen.

Bra for miljøet
– Målsettingen bør være at de nordiske landene samordner de nasjonale pantesystemene slik at hvilken som helst panteautomat i Norden skal kunne ta imot alle nordiske flasker og bokser, sier Kolberg.

Han mener et slikt system vil være den beste løsningen både for nordiske forbrukere og for miljøet i Norden.

Kolberg vil i tillegg pantlegge all drikkevareemballasje som produseres i Norden til taxfreesalg ved grensen eller om bord på ferger. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag