Ber om russisk hjelp på Krim

Bevæpnede menn i umerkede uniformer patruljerer flyplassen i Simferopol.

Bevæpnede menn i umerkede uniformer patruljerer flyplassen i Simferopol. Foto: David Mdzinarishvili (Reuters)

Lederen for regionmyndighetene på Krim-halvøya ber Russlands president Vladimir Putin om hjelp til å gjeninnføre ro og orden.

01.03.14 09:11

Simferopol (NTB-AFP): – Jeg har et ansvar for livet og sikkerheten til borgerne, og jeg har derfor bedt Russlands president Vladimir Putin om å hjelpe til med å sikre ro og fred på Krims territorium, sier Sergij Aksynov, som nylig ble valgt til president for Krim-regionen, ifølge lokale medier og russisk fjernsyn.

Spent situasjon

Situasjonen på den ukrainske, prorussiske halvøya har vært svært spent de siste dagene.

Fredag kom det meldinger om troppeforflytninger til den russiske militærbasen ved Sevastopol og at væpnede uniformerte menn har okkupert de to flyplassene på halvøya og satt opp kontrollposter flere steder.

Og ifølge ubekreftede meldinger sendte Russland fredag ytterligere 2.000 soldater til Krim-halvøya. Den russiske ambassadøren til EU, Vladimir Tsjizhov, avviser imidlertid ifølge Euronews at Russland har sendt flere soldater til Krim.

Prorussisk

Ukrainas midlertidige leder Oleksandr Turtsjynov har anklaget Russland for provokasjoner, mens ledelsen i Moskva nekter for å ha noe med hendelsene på Krim å gjøre.

– Russland anser det som skjer på Krim for å være et resultat av en intern politisk prosess i Ukraina, het det i en kunngjøring fra russisk UD.

Det store flertallet av befolkningen på Krim er prorussiske og negative til de nye makthaverne i Kiev. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.