Helsebyråd Robert Steen (Ap) oppfordrer Oslo-folk til å ta med seg smittevernreglene når de reiser på vinterferie – og teste seg før man drar.

For å sørge for at ferien blir trygg ikke bare for den enkelte, men også for de andre på stedene vi reiser til, så oppfordres folk til å ta en test før avreise, skriver Oslo kommune i en pressemelding mandag.

Les også: Helsebyråden håper Oslo-folket snart kan drikke øl igjen

– Oslo har god testkapasitet. Bestill gjerne time i god tid før du reiser. Du kan enkelt bestille time på Oslo kommunes nettside. Test er gratis, sier Steen.

Regjeringen har fått kritikk for vaksinestrategien - nylig slo helseministeren tilbake med noe positivt:

Symptomfri

Vanlig prosedyre er å være i karantene 1-2 dager til testresultatet foreligger, men for vinterferien gjør helseetaten i Oslo et unntak, hvis man følger Steens oppfordring og tester seg før avreise.

- Betyr det at man slipper opp på karantenekravet?

- Hvis den som tester seg verken har symptomer eller er nærkontakt, trenger man ikke være i karantene mens man venter på prøvesvar, sier kommunikasjonsrådgiver Kjartan Sverdrup Dall-Larsen til Nettavisen.

Vil unngå utbrudd

Kommunen opplyser at smittetrykket i hovedstaden fortsatt er høyt, og at de vet at tradisjonelle hyttekommuner ikke har kapasitet til å håndtere store utbrudd.

– Vi vet at for mange er hytta et kjærkomment avbrekk, og selvfølgelig skal man dra på den, men denne vinteren er det ikke bare fjellvettreglene man må huske på. Man må også huske smittevernreglene, sier Steen.

Vinterferien i Oslo starter mandag 22. februar