*Nettavisen* Nyheter.

Ber regjeringen skape «lakse-Statoil»

Norge trenger et stort, tungt lakseselskap som får samme posisjon som DNB, SAS og Statoil, mener John Fredriksens Marine Harvest.

06.03.14 06:04

- Jeg har problemer med å forstå de rødgrønne, som har sagt at de ikke vil ha noe stort oppdrettsselskap. Det er de samme menneskene som bestemte at Norge skulle ha ett oljeselskap, slo sammen Norsk Hydro og Statoil, bestemte å slå sammen Bergen Bank og DnC til DNB og ga tillatelse til at SAS kjøpte Braathens, sier Tor Olav Trøim til Dagens Næringsliv (DN) ifølge NTB.

Trøim som er nær medarbeider av Marine Harvests største aksjonær, John Fredriksen, peker på at alle disse halvstatlige selskapene selger produktene sine i innenlandsmarkedet.

Lakse-Statoil

- De samme politikerne har veldig mye imot å konsolidere en industri som selger produktet sitt ut av landet, sier Trøim som nå ber regjeringen legge til rette for at næringen får sitt Statoil eller DNB.

Klikk på bildet for å forstørre.

VIL BLI LIKE DOMINERENDE SOM DNB OG STATOIL: John Fredriksens høyre hånd, Jon Olav Trøim, vil at regjeringen tillater skapelsen av et norsk «lakse-Statoil». Foto: (Montasje: Paul Weaver, Nettavisen/Scanpix)

Han mener suksessen til Marine Harvest viser hvor åpenbare fordeler det går an å oppnå. Selskapet fikk i 2012 medhold i Eftas overvåkingsorgan ESA om at begrensningen om at en eier ikke kan eie mer enn 25 prosent av det totale norske laksevolumet, skulle oppheves.

Maksgrensen er nå 40 prosent, og Marine Harvest er i dag oppe i en markedsandel på rundt 23 prosent av det norske produksjonsvolumet.

Ikke majoritet

- Vi trenger ikke nødvendigvis å ha majoriteten i en stor aktør, det er ikke det som er poenget. Poenget er at den må være veldig lønnsom, sier styreleder Ole-Eirik Lerøy i Marine Harvest til avisen.

Selskapet fikk i fjor nei fra Cermaqs storeier, staten, om oppkjøp. Under North Atlantic Seafood Forum i Bergen onsdag var Trøim klar på at selskapet er hissig på nye oppkjøp. Selskapet kjøpte før jul rundt 26 prosent av Grieg Seafood, men ønsker blant annet å sikre seg Grieg-familiens eierpost på 56 prosent. (NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag