*Nettavisen* Nyheter.

Ber Russland holde igjen

I BEREDSKAP: Russiske hæren ble onsdag kalt ut på en omfattende øvelse. Torsdag står kampflyene i beredskap. Foto: Maxim Shemetov

Russiske kampfly i beredskap ved det vestlige militærdistriktet. NATO og USA ber Russland holde igjen.

27.02.14 15:36

Nettavisen følger den anspente situasjonen på Krim-halvøya.

Siste:
* NATO og USA ber Russland holde igjen
* Janukovitsjs får opphold i Russland
* 80 russiske krigsskip har kastet los
* Russiske kampfly i kampberedskap
* Ukraina advarer Russland

Klikk på bildet for å forstørre.

USAs forsvarsminister Chuck Hagel ber Russland trå varsomt og ikke framprovosere noe som kan føre til uheldige misforståelser overfor Ukraina. Foto: Reuters/ NTB scanpix

NATO og USA ber Russland ikke gjøre noe som kan «trappe opp spenningen» i Ukraina

USAs forsvarsminister Chuck Hagel ber Russland være åpen om sin militærøvelse ved grensen til Ukraina og ikke foreta seg noe som kan føre til misforståelser.

– Jeg oppfordrer Russland til ikke å gjøre noe som kan trappe opp spenningen eller skape misforståelse, sier NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen til pressen i Brussel.

Russisk sabelrasling – dramatisk på Krim
Torsdag tok væpnede menn kontroll over regionalmyndighetenes kontorer på Krim-halvøya, hvor konflikten mellom pro-russiske demonstranter og tilhengere av de nye makthaverne i Kiev dermed nådde et foreløpig klimaks.

Samtidig setter Russland i gang en militærøvelse på grensen til Ukraina, og situasjonen er spent mellom de to landene som inntil 1991 begge var med i Sovjetunionen.

Likevel har ikke ekspertene noen tro på at Russland vil bruke militærmakt i Ukraina, fordi russerne ikke er interessert i at nabolandet destabiliseres.

– Jeg håper det fortsatt er snakk om retorikk og litt visning av militære muskler uten at de tas i bruk, sier seniorforsker Jakub Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til NTB.

– Militær aggresjon
Godzimirski tror militærøvelsen ble satt i gang enten for å øve press på Ukraina, eller som en reaksjon på at situasjonen er turbulent i nabolandet. Han vil likevel ikke utelukke at det finnes grupper på begge sider i konflikten som kan fremprovosere en opptrapping.

Russland har varslet at landet kommer til å beskytte de mange russiske innbyggerne øst og sør i Ukraina. Russland har dessuten sin Svartehavs-flåte på Krim-halvøya og bekreftet torsdag at de vil overholde avtalen med Ukraina om basen.

Men Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov ber om samtaler på toppnivå med Russland.

– Alle troppebevegelser vil bli betraktet som militær aggresjon, sier han.

Også NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen er bekymret og ber Russland unngå handlinger som øker spenningen eller skaper misforståelser.

Norges forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) mener «det ikke er spesielt klokt og hjelpsomt å gjøre øvelsen der nå, selv om Russland har rett til å øve militæret sitt».

Klikk på bildet for å forstørre.

ADVARER: Fungerende president Oleksandr Turtsjinov advarer Russland mot å blande seg i den anspente situasjonen i Ukraina. Foto: Sergei Supinsky/ AFP

Ukrainas fungerende president advarer Russland
Ukrainas fungerende president sier at russiske troppebevegelser utenfor Russlands flåtebase på Krim vil regnes som aggresjon.

President Oleksandr Turtsjynov krever at alle russiske soldater på Krim holder seg inne på den russiske flåtebasens område ved byen Sevastopol.

- Alle troppebevegelser vil bli betraktet som militær aggresjon, sa Turtsjynov til nasjonalforsamlingen i Kiev torsdag.

– Ikke i Russlands interesse
Statsviter Gwendolyn Sasse ved Oxford-universitetet peker på at det ikke er i Russland interesse å bidra til at konflikten i Ukraina trappes opp.

– Russland har trappet opp retorikken mot Kiev. Men det er snarere for å vise sin misnøye og for å påvirke den politiske prosessen i Ukraina enn for å antyde planer om å gripe inn militært, ta tilbake Krim og splitte landet, sa hun til NTB onsdag.

Også Georgias forsvarsminister Iraklij Alasanja sier det er «et høyst usannsynlig scenario» at Putin griper inn militært i Ukraina. Georgia utkjempet en kort krig med Russland i 2008.

Tre måneder med demonstrasjoner mot Viktor Janukovitsjs regime kulminerte da presidenten avsatt og opposisjonen kunne feire en nærmest total seier sist helg. Det er fortsatt uklart hvor Janukovitsj er, men Russland garanterer nå at han vil være trygg på russisk territorium.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vladimir Putin viser muskler i nærheten av Ukraina-grensen. Han har blant annet satt store styrker i beredskapsøvelse. Russiske jagerfly er også i kampberedskap. Foto: (AFP)


Russland bekymret

- Det foregår omfattende brudd på menneskerettighetene i Ukraina som gir Russland grunn til bekymring, sier russisk UD.

Russlands forsvarsdepartement melder at russiske jagerfly i det vestlige militærdistrikt er satt i kampberedskap.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den erfarne politikeren og opposisjonslederen Arsenij Jatsenjuk ble torsdag valgt til midlertidig statsminister i Ukraina. Her er han i samtale med en annen sentral opposisjonsleder, den tidligere boksemesteren Vitalij Klitsjko fra partiet Udar (slag). Foto: Foto: Konstantin Tsjernitsjkin / Reuters / NTB scanpix


Ny regjering på plass

Torsdag innsatte nasjonalforsamlingen protestlederen Arsenij Jatsenjuk som ny statsminister.

– Landet vårt er på randen av økonomisk og politisk kollaps, sier Jatsenjuk.

Landets valuta har svekket seg kraftig de siste ukene, og Ukraina er etter alt å dømme avhengig av snarlig krisehjelp for å unngå konkurs.

Jatsenjuk står overfor en nesten umulig oppgave, tror Søren Riishøj ved Syddansk Universitet. Han må ta upopulære beslutninger for å hindre at landets økonomi bryter sammen, men han vil trolig få store problemer med å forene det splittede landet, påpeker lektoren overfor Ritzau.

Den nye regjeringen består av de tre sentrale opposisjonspartiene Batkivsjtsjyna (fedrelandet), Udar (slag) og Svoboda (frihet).Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.