*Nettavisen* Nyheter.

Ber Støre protestere overfor Marokko

Oslo (NTB): Alle de politiske ungdomspartiene, samt Flyktninghjelpen og flere andre organisasjoner ber utenriksminister Jonas Gahr Støre protestere overfor Marokko etter nye overgrep mot menneskerettighetsaktivister fra Vest-Sahara.

Blant dem som i forrige uke ble pågrepet, var tidligere Raftopris-vinner Sidi Mohmmed Daddach og flere andre ledende menneskerettsforkjempere.

Sju aktivister ble pågrepet da de ankom Casablanca etter å ha besøkt sine landsmenn i flyktningleirene i Algerie og er nå siktet for forræderi.

Studentaktivisten Soultana Khaya er fratatt pass og papirer og nektes utreise fra Vest-Sahara.

«Vi forventer at regjeringen krever at pågrepne sahrawiske menneskerettighetsforkjempere umiddelbart blir satt fri, og forlanger fra marokkanske myndigheter at pass og øvrige konfiskerte eiendeler umiddelbart blir returnert til sahrawier som har forsøkt å reise ut av Vest-Sahara», heter det videre.

Brevet til utenriksministeren er undertegnet av lederne i de sju politiske ungdomspartiene, samt Flyktninghjelpen, Stiftelsen Menneskerettighetshuset, Norsk Målungdom, Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH), Støttekomiteen for Vest-Sahara, Counteract TV, Changemaker og Norsk Studentunion (NSU).

- Det er en svært vanskelig humanitær situasjon i flyktningleirene, og den norske innsatsen går i hovedsak til å avhjelpe situasjonen her, opplyste utenriksminister Jonas Gahr Støre i den forbindelse.

Marokko har okkupert Vest-Sahara siden 1976. Ifølge FNs komité for avkoloniseringssaker er Vest-Sahara den eneste gjenværende kolonien på det afrikanske kontinent. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag