*Nettavisen* Nyheter.

Ber SV gå ut av regjeringen

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

Stortingsrepresentant Per Rune Henriksen (Ap) mener SV bare kan forlate regjeringen hvis en Lofoten-utredning blir for sterk kost.

- Dersom SV gjør alvor av truslene om å gå ut av regjering fordi partiet ikke vil konsekvensutrede eventuell oljevirksomhet utenfor Lofoten, så tar jeg det som et tegn på at SV ikke lenger vil sitte i regjering, sier miljøpolitiker Per Rune Henriksen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Det er fornuftig å foreta en konsekvensutredning for områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Det vil gi oss politikere mer kunnskap og dermed grunnlag for å ta en mer kvalifisert beslutning om hvilke områder som eventuelt skal åpnes for olje- og gassvirksomhet, sier han.

Les også: - SV vinner kampen om Lofoten

- Det er ingenting i den naturfaglige rapporten og Oljedirektoratets anslag som skulle tilsi at det ikke er fornuftig med en konsekvensutredning, sier Henriksen.

Flere uttalelser
- Men miljøvernministeren mener at de faglige utredningene som nå er lagt på bordet gir et reelt bilde av konsekvensene. Hva er din kommentar til det?

- Bare en konsekvensutredning etter petroleumsloven vil gi oss fasiten. Da får vi en lovregulert prosess som enda flere aktører og impliserte kan uttale seg om. Bare da vil nordlendingene kunne få sagt sitt, bare da får vi vite hvilke ringvirkninger som kan forventes og bare da kan næringsinteresser som fiskeriene komme på banen, sier bergenseren Henriksen.

- Det er antakelig store ressurser i disse områdene. Oljeselskapene tror reservoarene er dypere enn det direktoratet anslår, sier Ap-politikeren som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Har en dårlig sak
- Virker det på det slik at miljøbevegelsen, SV og Sp er redde for mer kunnskap?

- Jeg kan ikke begripe at det skal være problematisk å få mer kunnskap. Det må jo bare være fordi motstanderne av oljevirksomhet i områdene utenfor Lofoten tror de har en dårlig sak, hevder Henriksen.

Han ser heller ikke for seg et kompromiss i denne saken, ved at det for eksempel bare deler av området blir konsekvensutredet.

- Jeg kan i utgangspunktet ikke se noen områder hvor man bør blokkere for oljevirksomhet, sier Ap-talsmannen.

Ingen konklusjon
Henriksen mener det er for tidlig å konkludere med et ja eller nei til oljeutvinning. Han minner også om at det finnes flere eksempler på områder som har blitt konsekvensutredet, men ikke åpnet.

- Møreblokkene er et slikt eksempel. Dette området ble ikke åpnet, for her ønsket vi å ta hensyn til viktige gyteområder for sild, sier Henriksen.

- Kjernepunktet i første runde fra oljemotstanderne var jo at vi ikke hadde nok kunnskap. Nå har vi fått kunnskap, og kan få enda mer kunnskap gjennom en konsekvensutredning, sier han.

Skifte av fokus
- Jeg merker meg også at SVs folk har skiftet fokus. I fjor var SV-leder Kristin Halvorsen bekymret for lofottorsken. Nå er SVs miljøvernminister Erik Solheim bekymret for sjøfugl. Dette skiftet i fokus skyldes jo at den faglige utredningen konkluderer annerledes enn det mange i fjor trodde på. Dermed får miljøhensynet en helt annen dimensjon. Fisken har tross alt en høyere verdi enn sjøfuglen, sier han.

Henriksen avviser også at turismen i Lofoten kan bli skadelidende ved oljevirksomhet i området.

- Folk reiser ikke til Lofoten for å se arbeidsledige folk, men for å se naturen der. Lofoten blir ikke naturmessig forandret med oljevirksomhet i havet, sier stortingsrepresentant Per Rune Henriksen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.