*Nettavisen* Nyheter.

Ber tannleger varsle barnevernet om dårlige tenner

Barneombud Reidar Hjermann mener tannleger må bli flinkere til å melde fra til barnevernet ved mistanke om at dårlig tannhelse hos barn skyldes omsorgssvikt.

14.11.09 14:28

Tall fra statistisk sentralbyrå viser at hver 20. femåringer har mer enn fem hull. Det kan være et resultat av omsorgssvikt.

Tannhelsetjenesten har plikt til å melde fra dersom de har mistanke om dette, men gjør det ofte ikke. Det viser en undersøkelse blant tannleger i tre fylker, skriver Aftenposten.

80 prosent av tannlegene medgir at de har hatt mistanke om omsorgssvikt, men bare 25 prosent av dem har i slike tilfeller varslet barnevernet.

- I mange tilfeller betyr tannråte hos småbarn at foreldrene strever med omsorgen. Da kan de ha god nytte av hjelp fra barnevernet. I dag slår tannhelsetjenesten i for liten grad alarm. Det bør være rutine å melde fra til barnevernet når små barn har tannråte, sier barneombud Reidar Hjermann.

Barn med minoritetsbakgrunn er sterkt overrepresentert i gruppen med dårlig tannhelse.

- Det er ikke nødvendigvis omsorgssvikt som er årsak til dette. For barn som kommer fra en krigssituasjon så er det ikke vanskelig å forstå at det har vært vanskelig å finne en tannbørste, eller at barnet spiser sjokolade i stedet for ingenting, understreker Hjermann.

- Men det kan også være kulturelle årsaker, det kan ha med fattigdom og lav utdannelse å gjøre. Dette kan barnevernet finne ut av, sier han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.