Gå til sidens hovedinnhold

Ber tannleger varsle barnevernet om dårlige tenner

Barneombud Reidar Hjermann mener tannleger må bli flinkere til å melde fra til barnevernet ved mistanke om at dårlig tannhelse hos barn skyldes omsorgssvikt.

Tall fra statistisk sentralbyrå viser at hver 20. femåringer har mer enn fem hull. Det kan være et resultat av omsorgssvikt.

Tannhelsetjenesten har plikt til å melde fra dersom de har mistanke om dette, men gjør det ofte ikke. Det viser en undersøkelse blant tannleger i tre fylker, skriver Aftenposten.

80 prosent av tannlegene medgir at de har hatt mistanke om omsorgssvikt, men bare 25 prosent av dem har i slike tilfeller varslet barnevernet.

- I mange tilfeller betyr tannråte hos småbarn at foreldrene strever med omsorgen. Da kan de ha god nytte av hjelp fra barnevernet. I dag slår tannhelsetjenesten i for liten grad alarm. Det bør være rutine å melde fra til barnevernet når små barn har tannråte, sier barneombud Reidar Hjermann.

Barn med minoritetsbakgrunn er sterkt overrepresentert i gruppen med dårlig tannhelse.

- Det er ikke nødvendigvis omsorgssvikt som er årsak til dette. For barn som kommer fra en krigssituasjon så er det ikke vanskelig å forstå at det har vært vanskelig å finne en tannbørste, eller at barnet spiser sjokolade i stedet for ingenting, understreker Hjermann.

- Men det kan også være kulturelle årsaker, det kan ha med fattigdom og lav utdannelse å gjøre. Dette kan barnevernet finne ut av, sier han. (©NTB)

Kommentarer til denne saken