Ber Torkildsen stumpe røyken

Terje Bratland mener Per Inge Torkildsen ikke kan vite hva mobbing er.

Terje Bratland mener Per Inge Torkildsen ikke kan vite hva mobbing er. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

- Per Inge Torkildsen vet ikke hva mobbing er, mener Terje Bratland.

10.02.15 11:10

Komiker og Venstre-politiker Per Inge Torkildsen reagerte kraftig da nyheten om de nye røyk- og snus-emballasjene ble lansert mandag formiddag.

De norske røyk- og snuspakkene skal ha en gusten mørk grønnfarge. Røykpakkene skal ha advarsel i form av tekst og bilde, mens snusen skal ha advarsel kun i tekstform. Alle snusboksene skal ha lik form, hvis regjeringens forslag blir vedtatt.

- Røykere blir ikke ansatt lenger, får ikke jobb lenger og sliter med å få en plass å bo. I boligannonsene står det jo flere steder, «ikke røyk», sier Torkildsen til Nettavisen. Han mener røykere nå er de eneste det er lov å mobbe.

- Ingen nekter røykere jobb

- Jeg tror om 50 til 100 år og man ser tilbake på innføringen av røykeloven, så vil man si: «Har man lov til det, å behandle en gruppe mennesker på den måten», sier Per Inge Torkildsen.

Høyre-mann og samfunnsdebattant Terje Bratland, som jobber for å bekjempe mobbing og som sto bak rosetoget i Oslo etter 22. juli, skjønner ingenting av Torkildsens utspill.

- Her begår Torkildsen skivebom. Hvordan mener han røykere blir mobbet. En utleier må da få lov til å bestemme hvem de leier ut til. Røyklukt setter seg kraftig i en leilighet. Og det er da ingen arbeidsgivere som nekter å ansette røykere, det har de jo ikke lov til. De kan nekte deg å røyke på jobb, men ikke nekte deg å røyke generelt. Det er da ikke vanskelig for en røyker å få seg jobb, hvor får han det fra, spør Bratland.

42-åringen har selv røyket en periode, og sier han fikk raskt betydelig bedre helse etter at han sluttet. Luktesansen ble umiddelbart forbedret og løpskapasiten forbedret seg også.

Ber Torkildsen stumpe røyken

- At han drar frem mobbekortet beviser at han ikke vet hva mobbing er. Det blir helt feil. Mener han dette alvorlig? Og brudd på menneskerettighetene? Hvilke menneskerettigheter er det du snakker om, vil Bratland vite.

Nå kommer han med en solid oppfordring til Torkildsen.

- Meld deg heller på et røykesluttkurs og ta vare på din egen helse. Bruk pengene dine på noe mer fornuftig enn en industri som gir blaffen i menneskers liv og helse. Jeg utfordrer Torkildsen til å stumpe røyken innen 1. mai. sier Terje Bratland.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie viste frem forslag til nye røykpakker og snusbokser mandag formiddag Foto: Siv Elisabeth Limkjær (Nettavisen)Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.