RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bergen Ap reagerer på Drevlands lærling-utspill: - Litt flaut


Trude Drevland besøker lærlingene Susanne Svendsen og Jakob Lindmann på Adam og Eva i Oslo. I Bergen er lærlingandelen lavere enn det kommunestyret har blitt enige om.
Trude Drevland besøker lærlingene Susanne Svendsen og Jakob Lindmann på Adam og Eva i Oslo. I Bergen er lærlingandelen lavere enn det kommunestyret har blitt enige om. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)
- Det er for få lærligplasser i Bergen, påpeker Linn Kristin Engø i Bergen Ap, etter ordfører Trude Drevland manet til lærlingdugnad.

HORDALAND/BERGEN: Ordfører i Bergen, Trude Drevland (H), gikk hardt ut i Nettavisen og oppfordret til en nasjonal lærling-dugnad. Hun mener det må skapes flere lærlingplasser i landet.

I 2014 var det 40.871 lærlinger og lærerkandidater i Norge.

Av disse var 4492 i Hordaland , i Nordland var det 2428 og i Østfold var det 1822 stykker. Dette viser tall fra SSB.

- Lærlingordningen styres vanligvis av fylkeskommunen. Og jeg vet at den enkelte fylkeskommune må jobbe svært hardt for å skaffe nok lærlingeplasser, sa torsdagens gjesteredaktør i Nettavisen og sittende ordfører i Bergen, Trude Drevland (H).

LES SAKEN HER

- Flaut

Linn Kristin Engø, 4. kandidat til Bergen bystyre for Arbeiderpartiet, mener Drevland uttaler som på et svært uheldig grunnlag. Engø mener at Bergen på langt nær er en god nok by for lærlinger.

- Det er litt flaut at ordføreren i byen hvor det er så få lærlingplasser, oppfordrer til større innsats, sier Engø, som mener ordføreren har litt å jobbe med i egen by.

Linn Kristine Engø (Ap) mener lærlingandelen i Bergen er for liten.

Kommunestyret i Bergen har bestemt at kommunene skal ha én lærling per 10.000 innbygger. Per 1.1.2014 hadde Bergen 109 lærlingkontrakter.

- Det er for få. Det tallet skal være 270. Mangelen på lærlingplasser gjør at mange må sette livet på vent, og det er urettferdig for de unge, sier Engø.

Til sammenlikning hadde Oslo 3015 lærlingkontrakter, Drammen hadde 51.

Se flere kommuneoversikter her

Hun vil at det skal være et krav om minst én lærlingplass på alle de store kommunale prosjektene, i tillegg til en mer naturlig tilrettelegging for lærlingplasser i bedriftene.

- Det må stilles krav til bedrifter om å ansette lærlinger. Det vil bli dyrere å ha folk på tiltak, enn å opprette flere lærlingplasser, sier Engø.

Tar selvkritikk

Ordfører Trude Drevland (H) tar selvkritikk på vegne av byrådet.

- Jeg vet at Bergen ikke er god nok. Jeg står klart på at det trengs en dugnad, inkludert i Bergen, sier Drevland.

Les blogg: - La oss ha lærlingdugnad

Ordføreren forteller at det i den siste tiden har blitt inkludert krav om lærlinger i alle anbudskontrakter og det jobbes med en bedre oppfølging av antallet lærlinger i virksomhetene.

- Jeg har den fordel at jeg kan følge med at det skjer en bedring i Bergen nesten daglig, sier Drevland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere