RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Bergen er byen der alt går galt»

Alvariet er stengt. Norling har kjørt Brann i grøften. Rottene florerer, Bybanen står, på Torget er det bare bråk, og til slutt fikk Ragnhild Stolt-Nielsen nok: hun stakk.
Alvariet er stengt. Norling har kjørt Brann i grøften. Rottene florerer, Bybanen står, på Torget er det bare bråk, og til slutt fikk Ragnhild Stolt-Nielsen nok: hun stakk. Foto: Montasje BA
Sist oppdatert:
I 2014 gikk det meste på tverke i landets nest største by.

(BERGENSAVISEN): «Bergensere er skrudd sammen av reservedeler og livsfarlige når de virker», sa Aksel Sandemose.

I 2014 er det jaggu ikke mye som har fungert i Bergen. Kjente og kjære institusjoner i det som normalt sett er verdens beste by, har vært utsatt for den ene skandalen etter den andre.

Mer enn rotter og fisk
2014 ble året der Brann rykket ned, der byrådskaoset hersket, der vi innså at også Akvariets styrerom er en dyrehage, og der Fisketorget ble mer kjent for rotter enn for fisk.

La oss gå gjennom lidelsen sammen, og oppsummere institusjonenes fall:

Sportsklubben Brann:

«I 2015 skal Brann ha etablert seg som en stabil toppklubb i Norge», står det i strategiplanen Roald Bruun-Hanssen presenterte i 2012. Denne uken trakk Bruun-Hansen seg som daglig leder i klubben.

I desember kom Rikard Norling til klubben til bengalske lys og gullstemning. Et lite år senere sendte Norling og hans mannskap klubben ned i samme divisjon som Levanger, Jerv og Nest-Sotra.

Overmennene het Mjøndalen, et sted mest kjent for å være på veien mellom Drammen og Kongsberg.

Rikard Norling... Hva skjedde?

Allerede i høst ble det klart at Brann må kutte 15 millioner på grunn av sviktende inntekter. På toppen av dette, må de nå kutte ytterligere 20 millioner etter nedrykket.

Etter at Bruun-Hanssen forsvant ut, har klubben nå en fersk daglig leder, en sportssjef som kommer rett fra aldersbestemt fotball, og et styre som tydelig er splittet.

Drømmen om å tjene penger på konserter og leieinntekter på Stadion er så godt som død, klubben er per i dag avhengig av gaver fra Trond Mohn og annen investorhjelp for å holde regnskapet i balanse og forsterke stallen.

Neste år budsjetterer de med ti millioner i underskudd for å prøve å rykke opp igjen.

Bybanen:

I år skulle politikerne bli enige om hvordan bybanen skulle gå til Åsane. Egentlig skulle de vært enige om dette i 2013. Men selvfølgelig ble saken utsatt, politikerne måtte jo få krangle litt til.

Høyres wonderboy Peter Frølich hadde endevendt byen og bergenserne med en kitchtegning av Bryggen, en tegning som mest av alt ligner på et religiøst syn forsøkt gjengitt i en barnebok.

Han vet at slikt frelser bysbarna, og enden på visen ble at Bybanen ble bestemt gjennom Bryggen, ved Vetrlidsallmenningen, i stedet for langs Bryggen.

De fleste med et noenlunde logisk anlagt hode i behold forsto at dette var enda verre enn det neifolket ikke ville ha i utgangspunktet.

Men det måtte en østlending til, Riksantikvar Jørn Holme, for å slå det fast, og det gjorde han. Bybanen der er større trussel for verdensarven enn Bybanen langs Bryggen, konstaterte han.

Byrådet gikk derfor bort fra å bygge Bybanen til Åsane først. Det ville ta for lang tid å få de nødvendige avklaringene, mener byrådet om saken de selv gikk inn for.

Nå vil byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (mer om han like under) og byutviklingsbyråd Henning Warloe bygge Bybanen til Fyllingsdalen først. Ingen vet hvor lang tid det vil ta å planlegge dette, og å eventuelt få det gjennomført.

Politikerne klarte ikke å bli enige om bybanetrasé til Åsane. Nå blir det bybane til Fyllingsdalen først.

Byrådet I

I sommer gikk først byutviklingsbyråd Filip Rygg av. Deretter gikk partiet hans KrF ut av byrådet. Alt som følge av kranglingen om bybanen.

Mens byrådet slo sprekker og skilte lag, været en kar kalt Martin Smith-Sivertsen muligheten for makt. Han var ordførerkandidat for Høyre i 1999, men tok ikke gjenvalg i 2003.

Da ville han prioritere familiebedriften, et relativt lite eiendomsselskap.

«Jeg begynner gjerne på bakerste benk», erklærte mannen i BA i juni. Noen uker senere erklærte han at han ville vippe sin egen byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen av tronen og innta den selv.

Og slik gikk det.

Høyre i Bergen avsatte sin egen politiske leder, mens de satt med makten, og erstattet henne med en ny fyr som ikke er valgt av folket. Noe slikt har aldri skjedd i Norge før, men i Napoli, unnskyld Bergen, leet ikke mange øyenbrynene over dette kuppet.

Byrådet II

Mens Monica Mæland styrte byen tappet hun det som var av kommunalt eide selskaper for penger til å bruke på alle gode ting.

I tillegg kjeftet hun jevnt og trutt på regjeringen i nesten alle de ti årene hun styrte, og plasserte ansvaret der.

Dette tok slutt da hun selv ble statsråd.

Arvtakerne i Bergen trodde de kom til duk og dekket bord, men det var «mer på bordet og under duken enn jeg trodde», som Ragnhild Stolt-Nielsen (RIP) sa.

Nå må de borgerlige partiene som i fjor doblet bompengene innføre en skyhøy eiendomsskatt for bergenserne, dette for å betale ned forbruksfesten for tidligere år som ga seg et uttrykk i massivt forfalne kommunale bygg.

Kollektivtransporten:

Det er vedtatt fra politisk hold at man må få flere til å ta buss og bybane i bergensområdet ellers vil biltrafikken øke, med kork, forurensing og kaos som resultat.

Fylkeskommunen, styrt av Høyre, Venstre og KrF svarer med å øke prisene på månedskort og ikke minst enkeltbilletter fra 2015 av.

I utgangspunktet ville de fantastiske politikerne innføre et prinsipp som ville gjøre det like dyrt å busse fra Haukeland sykehus til sentrum som fra Odda til Bergen.

Men dette la de fra seg når det gikk opp for dem at det a) enten ville gjøre billetter og månedskort i Bergen kjempedyrt, eller b) betød større overføringer fra fylket til kollektivtransporten.

Den bergensk styrte regjeringen:

Halve Bergen og hele Bergens Tidende fikk det som de ville da bergenseren over alle, Erna Solberg, ble landets statsminister på tampen av 2013.

I løpet av 2014 har Høyres oppslutning stupt. Bergenserinnen har klart å få Jonas Gahr Støre, overklassemannen fra Oslo vest, til å fremstå som en folkelig fyr og hennes finansminister er for tiden mest kjent som Tante Pose.

Solberg og regjeringen hennes har bevæpnet politiet, som fra før hadde minimal tillit hos folk og de har gitt skatteletter til de rike.

Fortsetter trenden på meningsmålingene, vil Solberg gå inn i historien som nok en fiasko – fra Bergen.

Hun fikk i år en uautorisert biografi utgitt om seg. Overskriftene fra den handlet om at hun alltid har hatt problemer med fedmen, og at hun var sammen med en afrikansk mann i studietiden.

Mageplasket AdO:

I slutten av oktober åpnet AdO Arena, flere år forsinket.

Prisen på det pastellfargede skandalebygget økte fra 400 millioner kroner da det ble vedtatt i bystyret i 2007 til over en milliard kroner da det sto godt forsinket og ferdig.

Nylig fikk kommunen knallhard refs fra kommunerevisjonen for elendig styring av prosjektet. Men de bergenske politikere vet råd. For å hente inn igjen overskridelsene fant byrådet ut at det skulle bli dobbelt så dyrt for den jevne mann og kvinne å bruke AdO som bydelsbassengene.

I tillegg fant de ut at det var best å stenge bydelsbassengene for publikumssvømmerne i helgene, slik at de måtte kjøre til AdO Arena og de ikke-eksisterende parkeringsplassene der for å svømme på fridagene.

Protestene ble til slutt så massive at byråd Helge Stormoen fra Fremskrittspartiet gjorde retrett og åpnet bydelsbassengene for publikum igjen.

Vann og kloakk:

Når kommunen skal bygge fire nye hovedrenseanlegg for kloakk, hvordan tror du egentlig det går?

Et kjapt resymé: I 2006 skulle anleggene koste 465 millioner kroner og være ferdig i 2010. I 2010 erklærer byrådet at de skal koste 1,1 milliarder kroner og være ferdig i 2014.

I 2014 er prisen økt til 1,5 milliarder kroner. De skal være ferdig i 2016.

Ikke en eneste gang i løpet av de siste fem årene er det blitt problematisert at prisene fyker i været. Byrådet kalles inn på teppet av bystyret, som vil ha en høring som tar for seg flere av kostnadsskandalene i kommunen.

Vi minner om at i 2012, da det var høring om skoleforfallet, prioriterte daværende byrådsleder Monica Mæland en bispevisitas i stedet.

Vi antar at den nye byrådslederen Martin Smith-Sivertsen stiller på kloakkhøringen.

Fisketorget:

Misnøyen hos både kommunen, torghandlerne og driftsselskapet har bygget seg opp over tid, og i år har det eskalert til nye høyder.

I vår ble det tydelig at denne måten å drive Torget på ikke gikk lenger. Torghandlernes økonomiske problemer, som hovedsakelig skyldes høye felleskostnader, ble verre og verre, og i løpet av 2014 har Randi Lyngbø og Alf Husebø, har kastet inn håndkledet.

Hovedgrunnen til at felleskostnadene i Mathallen er så høye, er at det splitter nye bygget er fullt av feil og mangler. Bygget som skulle koste først 100 millioner kroner, deretter 149 millioner kroner vil nå ender opp på minst 176 millioner kroner.

Flere torghandlere måtte kaste inn håndkledet i 2014. Mathallen skulle bli en av Bergens stoltheter, men i stedet er den blitt et pengesluk og en kommunal verkebyll.

Problemer med ismaskinen, ventilasjonen og generelle luktproblemer har gjort det betydelig dyrere å drive i Mathallen enn man trodde.

Det hele toppet seg Mathallen måtte stenge i flere uker fordi rotter tok seg inn om natten.

Ingen har tjent penger på Torget. Torghandlerne er på konkursens rand, driftsselskapet er i tilsvarende situasjon fordi ingen av torghandlerne kan betale for seg, og kommunen, det vil si oss, får store utgifter med utbedringene av bygget.

Dette er ikke alt. Torgets utseende om sommeren et stadig tilbakevendende diskusjonstema.

Kommunen kjefter på driftsselskapet for at punktene i den såkalte profilmanualen, som fastsetter Torgets utseende, ikke er oppfylt. Driftsselskapet svarer at det er litt vanskelig å pålegge torghandlerne investeringer i presenninger og boder når de ikke engang kan betale leie. Torghandlerne på sin side får kjeft for at de parkerer bilene på Torgflaten, og ikke er flinke nok til å rydde vekk bosset sitt.

For å toppe alt kuppet den tidligere torgsjefen Bent Unneland merkevarenavnet «Fisketorget i Bergen anno 1276», som skulle brukes til å markedsføre torget.

Unneland fikk sparken, noe han ikke fant seg i, så han sa opp selv tre måneder senere.

På Torget er det nå tre fiskehandlere.

De ledige plassene får man ikke leid ut, for ingen vil gå med på leievilkårene.

Driftsselskapet Totalreform fikk til slutt nok av hele Torget, og sa opp avtalen med kommunen. Hva som skal skje fremover nå, er foreløpig uvisst.

Siste nytt er at torghandlerne selv ønsker å drive Torget, vi setter punktum der.

Akvariet:

Nei! Selv ikke på Akvariet i Bergen er ting som de skal.

Fra utsiden har det fortont seg som en uvirkelig idyll der krokodiller, apekatter, pingviner, krypdyr og sjøløver har levd i fredelig sameksistens.

Men et dyr sørger alltid for at det blir bråk. Homo bergensiens.

En massiv konflikt melom de ansatte og daglig leder Kees Ekeli førte til at sistnevnte trakk seg torsdag denne uken.

Under overflaten har det boblet. Folk har sluttet i protest mot en direktør (riktignok en østlending – og tro det eller ei – med fartstid fra bypolitikken, gjett hvilket parti), som beskrives av de ansatte som slags ond Ace Ventura.

Mens dyr har satt seg fast i uferdige byggeprosjekter og krepert, mens akvariet mistet medlemskap i organisasjonen som garanterer for dyrevelferd og kvalitet, skal direktøren ha vært mest opptatt av å herske over sine undersåtter med pisken i hånden.

I gamle dager fikk ga bedriftsstyrer direktørene sine sparken når de hadde null tillit.

Akvariedirektør Kees Ekeli gikk av, slik man gjør i moderne tider, av egen fri vilje.

Les flere saker hos BA.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere