Gå til sidens hovedinnhold

Bergen innfører flere smitteverntiltak for å få ned smittetallene

For å få ned smittetallene i kommunen har byrådet i Bergen besluttet å innføre flere nye smitteverntiltak og sterk anbefaling om bruk av munnbind.

Økende smittetrykk i Bergen gjør at Bergen byråd har hasteinnkalt til pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Fungerende byrådsleder i Bergen Lubna Boby Jaffery påpeker at det har vært fantastisk å kunne leve med mindre restriksjoner en periode, og at det på grunn av vaksineringen har vært riktig å åpne samfunnet gradvis mer.

Hun understreker at deltavarianten nå dominerer i Bergen, og trekker frem dagens smittetall på 82, samt at mange av de smittede har fått første dose med vaksine.

- Når samfunnet åpner mer opp, har mange stadig flere nærkontakter. Dagens smittetall er et problem, på tross av at mange har fått første vaksinedose, forklarer hun på pressekonferansen.

Les også: Her får du ikke lenger vite hvilken vaksine du får når du mottar innkalling

Nye tiltak

Smitteverntiltak som blir gjeldene fra og med fredag 6.august til tirsdag 17.august er følgende:

  • Plikt til å kreve legitimasjon og registering ved serveringssteder. Skal bidra til enklere smittesporing.
  • Harmonisering av skjenketid ute og inne - slik at man kan skjenke like lenge ute som inne.
  • Plikt til å bruke munnbind på serveringssteder når man beveger seg rundt i lokalet.
  • Lavt musikknivå forskriftsfestes
  • Besøksrestriksjoner på byens sykehjem. Maks to besøkende per dag for beboere, og besøkende må bruke munnbind. Det må også ansatte når de ikke kan holde 2 meter avstand.

I tillegg kommer byrådet med sterk anbefaling til innbyggerne om at ikke flere enn ti person bør samles i private sammenhenger, og bruk av munnbind i situasjoner der man er nærmere enn én meter. På kollektivreiser, på kjøpesenter og i taxi er det strengt nødvendig, informerte byrådet om på pressekonferansen.

– Det er aldri morsomt å innføre begrensninger overfor innbyggerne som gjennom ett år lojalt og godt har fulgt de påbudene og anbefalingene som vi har innført. Tiltak er og vanskeligere å innføre nå enn tidligere siden en tredjedel av innbyggerne er fullvaksinert, sier helsebyråd Beate Huse.

Samtidig oppfordrer hun innbyggere om å takke ja til vaksinetilbudet.

– Alle innbyggere har nå fått tilbud om vaksine og oppfordrer sterkt de som ikke har takket ja, om å gjøre det. Neste uke får Bergen 19.000 vaksinedoser, så vi har god kapasitet for de som ikke har fått sin første dose, sier Huse.

Les også: Flere land vil gi innbyggere tredje vaksinedose – WHO ber om bråstans

Hun trekker frem at majoriteten av befolkningen fortsatt er uvaksinerte eller ikke fullvaksinerte.

– To tredjedeler av innbyggerne i Bergen er uvaksinert eller ikke fullvaksinert ennå. Selv om delvis vaksinerte innbyggere har noe mer beskyttelse enn uvaksinerte, er det fortsatt en stor andel av de som smittes i Bergen som allerede har fått sin første dose av vaksinen, sier helsebyråden.

Helsebyråden påpeker at tallene viser at det er 18 ganger større sannsynlighet å bli smittet når man ikke er vaksinert sammenlignet med det å være fullvaksinert.

Bakgrunn

Bergen har siden begynnelsen av juli hatt en stigende smittetrend, og kommunen har hatt flere møter med Folkehelseinstituttet i forkant av pressekonferansen.

Det siste døgnet har 82 nye smittetilfeller blitt registrert i kommunen. 37 av de smittede er nærkontakter, 26 har ukjent smittevei og 19 er ikke klarlagt, skriver kommunen.

Over halvparten av smittetilfellene er blant personer mellom 20 og 39 år. Seks av tilfellene er barn under 13 år.

Fungerende smittevernoverlege Kjell Haug sa følgende om situasjonen til kommunens nettsider onsdag:

- Det er fortsatt høye smittetall. I dag er det bekymringsfullt at vi ser en økning av smitte blant tenåringer; i tillegg til at den høye smitten blant unge voksne fortsetter. Det er positivt at så mange innbyggere tester seg. Jeg minner alle om at det kan være lurt å teste seg hvis man har symptomer eller har utsatt seg for stor smitterisiko. Dette gjelder også dersom man har fått vaksine, uttalte han.

Les også: Covid-19 har nå lavere dødelighet i Norge enn vanlig sesonginfluensa