OSLO (Nettavisen): Med utbrudd både av engelsk og sørafrikansk mutantvirus den siste uka har Bergen kommune fått det travelt med å teste, smittespore og følge opp karantenebestemmelsene.

Nå får de hjelp av pensjonerte politifolk til å følge opp det siste innsatsområdet.

Sjekk Nettavisens nyhetsstudio for de siste oppdateringene

- Vi vet, både fra andre land og hos vår nabo i Ulvik, at dersom disse mer aggressive mutantene får spre seg uoppdaget, så risikerer vi å måtte stenge ned samfunnet i lang tid for å få tilbake kontrollen, forklarte byrådsleder Roger Valhammer på en pressekonferanse fredag.

Så langt er det påvist 21 tilfeller av engelsk virusvariant og 21 tilfeller av sørafrikansk virusvariant i Bergen.

Kan banke på dører

Bor du i Bergen og sitter i koronakarantene, kan du risikere at en fra dette teamet kommer og banker på døra di. Kommunen har engasjert en pensjonert politimann for å kontrollere at innreisekarantene og smittekarantene etterleves på forskriftsmessig vis.

Smitteverntiltakene følges opp i private hjem. Den nye enheten har vært i sving fra onsdag og skal i første omgang forsøke å kartlegge i hvor stort omfang karantenebestemmelsene brytes.

Se direkte klokka 14.00: Pressekonferanse om koronasituasjonen fredag 12. februar

Kan bli aktuelt med tilsyn

- I første omgang gjennomgår vi listene over de som er i karantene. Deretter tar vi stikkprøver. Det kan være ved tilfeldig oppringning, og det kan være ved å følge opp på adresser. I første rekke ønsker vi å gi informasjon og veiledning, men hvis det er mistanke om brudd på bestemmelsene, kan de bli tilsyn, sier Ivar Lunde, beredskapssjef i Bergen kommune, til Nettavisen.

- De fleste i Bergen er opptatt av å overholde regelverket, men vi har sett at det er en del utfordringer. Språkutfordringer kan også gjøre at det ikke er alle som får dette med seg, sier helsebyråd Beate Husa (KrF).

Detektivarbeid med smittesporing

Gruppen som skal kontrollere at bergensere i karantene holder seg der kommer i tillegg til en gruppe på rundt 30 personer som nå har det travelt med smittesporing i Bergen.

- Det er et detektivarbeid de holder på med. De jobber med mange nærkontakter og sørger for å få satt folk i karantene. Vi setter også nærkontakter av nærkontakter i ventekarantene. Vi vet at mutantviruset sprer seg fortere enn ordinært koronavirus, så dette arbeidet er viktigere enn noen gang, sier Husa til Nettavisen.

Hun forteller at smittesporerne, som alle er helsepersonell, også kommer i kontakt med folk som er syke og har behov for rådgivning og veiledning. Språkutfordringer gjør at de tidvis trenger tolkehjelp.

- Jeg har vært på besøk hos smittesporerne. Vi har erfart hvor viktig det er at det er helsepersonell som driver dette arbeidet fordi de også kommer i kontakt med syke, sier Husa.

Testkapasiteten i Bergen er nå god, sier hun videre.

- Når vi oppdager mistanke om smitte, er det viktig å få satt folk i karantene, så testing er også viktig. Testkapasiteten i Bergen er nå på 5 prosent av befolkningen. Det betyr at vi kan teste 14.000 personer i uka, og vi har vært oppe i 2000 på én dag, forteller Husa.

- Beskytter byen vår

Hun skryter av innsatsen når det gjelder helgenomsekvensering i Helse Bergen. Dette er analyser som er avgjørende for å påvise hvilke varianter av viruset som er i omløp.

- Sekvenseringen gir oss en helt annen oversikt. Her er Helse Bergen med og beskytter byen vår, sier helsebyråden.

Bergen får lov til å lette litt på tiltakene

Helseminister Bent Høie varslet på en pressekonferanse fredag at det fra mandag skjer endringer i tiltaksnivået i forbindelse med utbruddet av muterte virusvarianter i Vestland fylke.

Fra midnatt natt til mandag. Ulvik fortsetter med det strengeste tiltaksnivået, nivå A. Bergen og Kvam går ned fra det strengeste til nivå C, et ganske høyt tiltaksnivå. Det betyr blant annet lettelser for unge. Eidfjord og Voss skal ha nivå B, det samme som nå. De øvrige kommunene som omfattes av utbruddet på Vestlandet går til nivå D i forskriften.