*Nettavisen* Nyheter.

«Bergen må begynne å oppføre seg som en by»

Foto: Josefsen, Jon-Michael (Scanpix)

Mer skal det ikke til før Lars Sponheim erter på seg bergensere...

12.01.11 11:25

Da tidligere Venstre-leder Lars Sponheim trakk seg fra norsk toppolitikk, var det mange som sa de ville savne hans vidd og humor.

Men Sponheim lar seg ikke stoppe av at han nå er blitt embetsmann og kommer med friske utspill - til forargelse for flere.

I Askøy kommune utenfor Bergen, jobbes det iherdig med en ny arealplan, som den første kommunen i landet.

- Dette er et lokalt anliggende. Og så kommer tjenestemann Lars Sponheim med innspill som at vi må kutte dramatisk på tomtene vi legger ut, sier ordfører i Askøy, Knut Hanselmann (Frp), indignet til Nettavisen.

- Vi vil bestemme selv
Hanselmann sier det er en gjengs oppfatning blant ordførerne langs kysten at den ferske fylkesmannen blander seg inn i deres anliggender.

- Han mener at en stor vekstkommune som Askøy, 3,3 prosent, mener vi har lagt ut langt flere tomter. Han mener vi må kutte en tredel – altså 1000 mål. Men vi vil ha valgfrihet, sier Hanselmann til Nettavisen.

Frp har 28 prosent av stemmene på Askøy og støtte fra Høyre på den nye planen, ifølge ordføreren.

I tre år har de jobbet med den nye arealplanen, som skal til politisk behandling til sommeren.

«Bergen må begynne å oppføre seg som en by»
Hanselmann mener Sponheim bør passe «munnehuset sitt», som han sier.

- Han har sagt at denne arealplanen, som vi har jobbet med i tre år, «ser ut som et lappeteppe» og i romjulen sa han at «Bergen må begynne å oppføre seg som en by», noe som ødela julen for lederen av næringsrådet, uten at jeg skal legge meg opp i Bergens anliggender, presiserer Hanselmann.

Norges neststørste by har 252.051 innbyggere.

- Vil dere ha en fylkesmann med litt humor?

- Jada, men en fylkesmann skal jobbe på lag med kommunene, samtidig som han skal ivareta statlige interesser. Han må styre «munnehuset» sitt i politiske saker, mener Frp-ordføreren.

«Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet.»

- Ikke mentalt ferdig
- Han oppfører seg mer som en politiker enn en fylkesmann. Det virker ikke som han mentalt er ferdig med politikken, legger Hanselmann til.

Sponheim begynte i jobben 1. juni i fjor - etter å ha representert Venstre på Stortinget i 16 år.

- Hvilket råd vil du gi til Sponheim?

- Han bør være mer embedsmann, ikke legge seg bort i det vi gjør. Det kan være det går seg til, sier ordføreren forsiktig optimistisk.

Sponheim: - Det gjør jeg ikke!
Sponheim later til å være trygg på sin nye rolle.

- Vil du kommentere kritikken mot deg, blant anet fra ordføreren i Askøy, Knut Hanselmann, om at du er for mye politiker og for lite embetsmann?

- Jeg har ingen kommentar til det. Jeg er iverksetter av politikk vedtatt av regjering og storting. Det er nok politikk som herr Hanselmann kanskje er uenig i, sier Sponheim til Nettavisen.

Men fylkesmannen avviser at han har en politisk agenda:

- Du får spørre mine overordnede i regjering og stortingsflertall. Det er jo om jeg gjør noe annet enn de sier jeg skal gjøre, at jeg måtte gå et eget politisk ærend. Det gjør jeg ikke. Derimot har jeg valgt å gi mitt embedsoppdrag et tydelig ansikt og tydelig tale.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.