- Vi har kommet i en situasjon vi ikke vil være i. Vi har hatt et litt for høyt nivå av smitte over litt for lang tid. Vi har fått det som kalles høy grunnsmitte, sa byrådsleder Roger Valhammer (Ap) på pressekonferansen fredag.

Se klipp fra pressekonferansen her:

Varsler tiltak for skolene

- Med høy grunnsmitte er vi ett skritt lenger borte fra kontroll. I går hadde vi møte med FHI, som anbefaler oss målrettede tiltak. Det innebærer tiltak inn mot skoler og barnehager med mye smitte, begrensninger på idrett og sosiale sammenkomster og bruk av munnbind, sa Valhammer videre.

- Vi må vurdere tiltak som rammer barn og unge, fortsatte han og sa at byrådet vil vurdere dette i løpet av helga.

Helsebyråd Beate Husa sa at det vil komme tiltak for skolene.

Økende smitte blant yngre

- En betydelig andel av smitten er knyttet til den yngre befolkningen, sa hun.

Gjennom pandemien har medianalderen for de smittede i Bergen vært 30 år, opplyste Husa.

De siste fire ukene har denne medianalderen vært 27 år. Av de smittede er 3,8 prosent i barnehagealder, 3,6 prosent er i barneskolealder, 19,3 prosent er i alder for ungdoms- og videregående skole.

- Hold antallet nærkontakter nede

Fredag ble de strenge nasjonale tiltakene som ble innført 25. mars opphevet. Det er lettelser som også gjelder i Bergen.

- Vi vil presisere at vi for eksempel ikke vil stramme inn på skjenkereglene. Det er ikke der problemet ligger nå, uttalte Valhammer.

- Men det er ikke sikkert at dette er nok. Alle må trå til. Min oppfordring til bergenserne nå: Hold antallet nærkontakter nede, spesielt i sosiale sammenhenger, understreket han.

FHI har gitt uttrykk for utrygghet om smittesituasjonen, sa helsebyråd Beate Husa.

Innføring av rødt nivå på skoler og barnehager i området med høyt smittepress er et av tiltakene som vurderes i Bergen, videre begrensninger på idretts- og fritidsarrangement for barn og unge.

Ett tilfelle av indisk virusvariant

Torsdag ble det registrert 52 nye smittetilfeller, det høyeste tallet siden 20. november. Fredag ble det registrert 28 nye tilfeller. Da ble det også konstatert at den muterte virusvarianten som først ble oppdaget i India har kommet til Bergen.

Les også: Indisk virusvariant påvist i Norge

Nasjonale regler

Fra og med fredag sier de nasjonale reglene at det er tillatt med skjenking ved servering av mat, men det er skjenkestopp fra klokka 22.

Se oppdatert informasjon fra Bergen kommune her

For arrangementer er regelen maks 10 personer på innendørs arrangement uten faste tilviste sitteplasser, men likevel inntil 50 personer på idretts- og kulturarrangement som samler deltakere under 20 år fra samme kommune.

Se hvilke nasjonale regler som gjelder fra 16. april på regjeringen.no