Bergens nye skjenkebyråd er avholdskvinne

Helsebyråd Rebekka Ljoslan (KrF) får ansvar for skjenkesakene. Det bekymrer bransjesjefen i NHO Reiseliv, Wenche Salthella, som sier at erfaringen tilsier at det da fokuseres mer på alkoholens negative efekter og mindre på næringens verdiskapning.

Helsebyråd Rebekka Ljoslan (KrF) får ansvar for skjenkesakene. Det bekymrer bransjesjefen i NHO Reiseliv, Wenche Salthella, som sier at erfaringen tilsier at det da fokuseres mer på alkoholens negative efekter og mindre på næringens verdiskapning. Foto: Arne Ristesund

Skjenkepolitikken blir underlagt helsebyråd Rebekka Ljosland (KrF) i det nye byrådet. Utelivsnæringen er bekymret.

29.10.15 19:12

(Vest24): For cirka ett år siden flyttet det forrige byrådet, med Martin Smith-Sivertsen (H) i spissen, skjenkekontoret til byrådsavdeling for næring.

Bransjesjef i NHO reiseliv Wenche Salthella satte stor pris på endringen, fordi hun mente det signaliserte at utelivsnæringen skulle behandles som en hvilken som helst annen næring.

At Etat for skjenkesaker, som skjenkekontoret nå heter, nå skal høre inn under byrådsavdelingen for helse og omsorg, bekymrer Salthella.

Hun forteller at regiondirektøren i NHO skal ha et møte med byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) en av de nærmeste dagene, der blant annet det nye byrådets skjenkepolitikk skal være tema.

– Vårt ønske er at skjenkenæringen skal behandles på lik linje med andre næringer. Skjenkesakene har vært underlagt helsebyråden før, og vår erfaring er at helseperspektivet fører til at man får for stort fokus på de negative effektene med alkohol, og for lite fokus på næringens verdiskaping og positive betydning for byen, sier Salthella til BA.

– Vi forventer også at det faktum at byråden selv er avholdskvinne ikke vil påvirke skjenkepolitikken.

Frykter strengere regler

Ifølge Salthella frykter næringen at endringen skal føre til strengere lovgiving og dårligere rammebetingelser for bransjen.

– Utelivsnæringen vil først og fremst skape arbeidsplasser og drive lønnsom virksomhet, som alle andre næringer. Men hvis det blir for vanskelig å drive i næringen, er det selvsagt ikke attraktivt å holde på. Da risikerer man at nye aktører ikke vil etablere seg i Bergen, og at etablerte seriøse aktører gir opp.

Salthella understreker at helseperspektivet på alkohol er viktig, og at et samarbeid mellom etatene på dette området kunne fungert bra.

– Men skjenkekontoret bør ligge under næringsbyråden. Utelivs- og serveringsnæringen er næringsvirksomhet, og bør bli behandlet deretter.

– Velfungerende

Bytte av avdeling er ikke det eneste som bekymrer Salthella med det nye byrådets alkoholpolitikk.

I byrådsplattformen står det blant annet at byrådet vil endre regelverket slik at skjenking til mindreårige konsekvent straffes med åtte prikker, noe som vil føre til inndragelse av skjenkebevilling. Slik det er i dag fører dette regelbruddet til mellom fem og åtte prikker.

– Det skal selvsagt slås hardt ned på dem som skjenker mindreårige med viten og vilje, men det er samtidig et faktum at det er ganske utbredt med falsk legitimasjon. Disse blir stadig bedre laget og er vanskelig å oppdage for de ansatte på utestedene, sier Salthella, som mener slike tilfeller ikke bør slås like hardt ned på.

Hun sier at NHO nå håper byrådet vil snu i enkelte i deler av alkoholpolitikken sin.

– Vi har en velfungerende og ryddig utelivsbransje i Bergen, så vi har ingen forståelse for at det skal være behov for å innføre en enda strengere skjenkepolitikk.

– Målet er en tryggere by

– Det aller viktigste for meg er at bergenserne skal føle seg trygge på byen, og at vi skal føre en ansvarlig alkoholpolitikk.

Det sier helsebyråd Rebekka Ljosland til BA. Hun understreker at byrådet ønsker et tett samarbeid både med utelivsnæringen og politiet.

– Vi vil ha bukt med den alkoholrelaterte volden i sentrum. Det finnes bergensere som ikke føler seg trygge i sin egen by, og det kan ikke jeg leve med som helsebyråd, sier hun.

Ljosland påpeker at alle restriksjonene som finnes på alkoholservering er der av helsefaglige grunner, og at formålet med loven er å forebygge alkoholens negative konsekvenser.

– Det skal ikke bli vanskeligere å kose seg med et glass vin på byen, men målet skal være økt trygghet.

At hennes eget forhold til alkohol skal påvirke arbeidet som helsebyråd, avviser Ljosland.

– Det at jeg har tatt et personlig valg om å ikke drikke, vil ikke ha noe å si for mitt arbeid som hele byens helsebyråd, understreker hun.

Leder for Etat for skjenkesaker Terje Gjertsen sier til BA at det har lite å si for deres arbeid at de nå bytter byrådsavdeling.

– Det som styrer vårt arbeid og hva vi skal prioritere er retningslinjene, som fastsettes av bystyret. De settes for fire år av gangen. De gjeldende retningslinjene skal revideres i juni.

Les flere nyheter på Vest 24 sine nettsider her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag