*Nettavisen* Nyheter.

Bergens svar på Nydalen

I dagens skisser er det tegnet inn en åpen kanal gjennom området. Dermed blir navnet Kanalveien mer forståelig. Denne skissen er ved Leaparken. Bybanen er regulert inn i planene mot vest. Byrådet legger frem sin endelig plan for området neste uke. Foto: Bergen kommune

Det gamle industriområdet Nydalen i Oslo har blitt til 20.000 arbeidsplasser. Det vil Ragnhild Stolt-Nielsen kopiere når hun bygger Mindebyen.

19.02.14 08:41

(Bergens Avisen): - Vi ser for oss over 22 000 arbeidsplasser i tillegg til rundt 1800 boliger. Det blir en enorm transformasjon der plasskrevende industri blir til tettere bybebyggelse og kontorbygg, ivrer byrådsleder Ragnhild Stolt-Nilsen.

Kommende uke legger endelig byrådet frem sine planer for hvordan de vil gjøre Mindemyren om til Mindebyen. Målet er et bystyrevedtak i vår.

En av de største planene
Det hele startet så langt tilbake som i 1995, da under navnet Næringskorridoren. Av ulike grunner falt korridoren i fisk, men i 2004 ville kommunen igjen se området under ett, og i 2008 startet altså arbeidet med områdereguleringen.

I 2012 ble den, etter mye arbeid, førstegangsbehandlet og lagt ut til høring. Etter dette har det vært stille.

- Det er snakk om en av de største planene for Bergen noensinne. Hele 400 000 kvadratmeter næringslokaler. Det aller meste i form av kontorer. Området kommer til å endre karakter fullstendig, sier Stolt-Nielsen til ba.no.

Et skoleeksempel
Nå har hun alliert seg med partikollega og byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H), for å lære litt om hvordan Oslo forvandlet det gamle industriområdet i Nydalen i Oslo.

Stolt-Nielsen ser en rekke paralleller mellom Mindemyren og Nydalen.

- Det handler om at mye arealkrevende industri skal flyttes ut av byen og skal frigjøre nye områder, på samme måte som de har gjort i Nydalen, sier hun.

Nydalen har blitt et sted som byrådet i Oslo har vist frem som et skoleeksempel på fortetting både når det gjelder boliger og kontorlokaler.

- Før representerte det gamle Spigerverkstedet i Nydalen 1800 arbeidsplasser. Så gikk hjørnesteinsbedriften konkurs og ingen visste hva man skulle bruke området til, sier Røsland.

Det endte med at Handelshøyskolen BI ble plassert i Nydalen i tillegg til en T-banestasjon, og det ble gjort en del omregulering av området. Utbyggingen skjøt fart. I dag er det over 22 000 arbeidsplasser på det samme området i tillegg til boliger.

- Her har vi også ivaretatt elveløpene og laget grøntområder som gjør det til et attraktivt området å bo i, sier Berger Røsland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nydalen blir ofte brukt som et skoleeksempel i hvordan man skal forvandle et industriområde til både næringsareal og boligområde. Foto: Wikimedia Commons-lisens


Åpner opp for elveløp

Stolt-Nielsen har stor tro på at man skal få til det samme i Mindebyen.

- Vi vil jo at byen skal vokse innenfra og utover. Det er hensiktsmessig på grunn av det eksisterende kollektivtilbudet. Nå har vi fått på plass en helhetlig plan som vil bøte på presset på etablerte kontorer og næringslokaler midt i sentrum. Med Mindebyen vil vi løse den oppgaven som næringslivet har mast på i mange år, sier Stolt-Nielsen.

I tillegg gjøres det plass til nye boliger i området.

- Vi ser også for oss å åpne opp for elveløpet og grøntområdet samtidig som vi vil gjøre det bedre for gående og syklende. Bybanen blir også regulert inn i området mot vest, sier hun.

Les flere saker fra Ba.no her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.