Bergensere soler seg oftest

Foto: Poppe, Cornelius

Bergensere la seg oftest ned på solsengen i fjor.

(iBergen.no) Hele 4,2 millioner kundebesøk hadde solsenterkjeden Brun og blid i 2008. Det er nesten 800.000 flere enn de året før.

- Sammenligner vi storbyene ser vi at omsetningen er klart høyest per innbygger i Bergen, sier daglig leder i Brun og Blid Solsenter AS, Thorbjørn Frantzen, til iBergen.no.

- Det er fremdeles en overvekt av yngre mennesker mellom 18 og 40 år, siden de fleste soler seg av kosmetiske årsaker. Men vi merker jo at stadig flere «godt voksne» soler seg av helsemessige årsaker, spesielt for å få i seg nok vitamin D, understreker Fratnzen.

Solarium øker Vitamin D-nivået
Det stadig tilbakevendende temaet om kreft og bruk av solarium har ifølge Frantzen endret seg mye.

- Ja, dette har endret seg dramatisk. Folk flest vet nå at det å sole seg faktisk reduserer kreftrisikoen. For noen krefttyper er prognosene 70 prosent bedre for folk med maksimum vitamin D-nivå i blodet.

- Et kommende helseproblem
UV-strålingen fra et godkjent solarium er vesentlig mer intens enn norsk sommersol. Solarium kan gi opp til 50 prosent mer UVB enn norsk sommersol og to til fire ganger så mye UVA, heter det på Statens strålevern sine nettsider.

Forskning viser at solariebruk innebærer økt risiko for føflekkreft, særlig når bruken starter i tidlig ungdom og ved langvarig og hyppig bruk. Likevel legger flere og flere nordmenn seg ned på solsengen.

- Det er ikke noe endringer i vår vurderingen av bruk av solarium. Dette er en betydelig eksponering av befolkningen og da spesielt unge mennesker. At dette er et potensielt kommende helseproblem ser jeg ikke bort ifra. Fortsatt viser kreftregistreringen at hudkreft er en av de krefttypene som øker sterkt, både hos menn og kvinner, sier avdelingsdirektør for strålevern og sikkerhet hos Statens strålevern, Gunnar Saxebøl.

Strålevernet fraråder bruk av solarium for barn og unge under 18 år.

Les mer fra iBergen. no:Bergen ler rått av Oslo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.