Gå til sidens hovedinnhold

- Bergensere vil ikke være voksne

- De er små unger på evig folkefest, mener forfatter. - Vi søker mental tilflukt i meterlange 17. mai-sløyfer, svarer redaktør.

Det hele startet med at forfatter Frode Grytten harselerte med Bergen i Dagens Næringsliv (DN) i helgen, i en artikkel på over åtte sider om hvorvidt Norge er tjent med en statsminister fra Bergen.

Grytten, som selv bor i Bergen, kommer der med sin forklaring på hvorfor Norge ikke har hatt en bergensk statsminister på 80 år.

- I Bergen er politikk definert som vilje til ingenting. Politikken skal være usynlig og fraværende, politikken skal legge til rette for næringsliv, Bergen Handelsstand og Sportsklubben Brann. Derfor har de per i dag outsourcet politikken til en blond jurist fra Arendal. Monica Mæland får stikke hendene ned i driten og stå for det daglige arbeidet med å gjøre absolutt ingenting, skrev Grytten i en e-post til DN.

Monica Mærland (H) har vært byrådsleder i Bergen siden 2003.

- De elsker å preike hull i hodet på hverandre
Grytten gir seg ikke med det, og karakteriserer bergensere som «unger på evig folkefest», og mener at de «elsker å preike hull i hodet på hverandre».

- De mest attraktive politiske vervene for en bergenser er å sitte i 17. maikomiteen, styret i Brann og festkomiteen i Selskabet den Gode Hensigt. Her får de virkelig brukt hele sitt glade og gemyttlige vesen. Bergensere vil ikke være voksne, de er små unger på evig folkefest, de elsker å preike hull i hodet på hverandre og fyre opp noen raketter, skriver Grytten, og påpeker at det ikke finnes noen byer i verden der man så ofte fyrer opp raketter.

- Bergensere feirer absolutt alt, skriver han.

Også Bergens ordfører, Trude Drevland, blir karikert av Grytten, som beskriver henne som «mer bergensk enn den mest bergenske erkebergenser» - og som «Maggie Thatcher på partydop».

Drevland, som selv er nordlending, sier seg imidlertid uenig med forfatteren.

- Hele artikkelen har jo et satirisk preg, så jeg forutsetter at Gryttens innlegg også er ment slik, sa Drevland til Bergensavisen lørdag. Hun tviler på at saken vil påvirke opinionens indikasjoner, om at Norges neste statsminister faktisk kan være fra Bergen.

Hun sa samtidig at det er tydelig at Oslo-folk er bekymret.

- Det virker jo som de er tydelig engstelige, men det er nok ingen grunn til bekymring, snarere tvert imot. Men de får vente i spenning, sa ordføreren.

- Må ha kost seg når de minnet oss på det
Nå har også politisk redaktør Sjur Holsen i Bergens Tidende sett seg nødt til å slå tilbake mot DN og Gryttens harselering med Bergen.

- Dagens Næringsliv må ha kost seg da de minnet oss på det: At Bergen ikke har hatt statsministeren i Norge på 80 år, og at det norske statsstyret i hele etterkrigstiden har vært i hendene på østlendinger og trøndere og en prest fra Romsdal, skriver Holsen i sin blogg.

Han beskriver Bergen som en upolitisk by.

- Bergen er en upolitisk by i et overpolitisert land, og Erna Solberg kan gjøre fint lite med saken, skriver han.

Holsen mener Bergen har tapt nasjonsbyggingen flere ganger, blant annet etter krigen da Arbeiderpartiet og NRK tok over nasjonsbyggingen, «og prøvde å presse hele Norge inn i en brun Martin Kolberg-dress, ble ikke Bergen en gang invitert inn i prøverommet. Hvem hadde vel behov for en gammel, skrullete handelsby».

Statsminister Jens Stolteberg karakteriserer han som en «fjern koloniherre i Bergen».

- En mann som synes det er hyggelig og fint å se hvordan lokalbefolkningen lever, mens han gleder seg til flyet hjem og undrer seg over hvorfor han dro hit. (...) Han forstår ikke oss, og vi forstår ikke ham.

- Bergen finner seg ikke til rette i Norge
Holsen ironiserer videre, og skriver at Bergen ikke finner seg til rette i Norge.

- Bergen finner seg ikke til rette i det moderne Norge; har ikke gjort det på hundre år. Berøvet vår makt og våre penger - men ennå ikke vår stolthet og restene av en aristokratisk selvironi - søker vi mental tilflukt i meterlange 17. mai-sløyfer, smertelig klar over at livet er et annet sted, skriver han.

Han mener bergenseren Erna Solberg som statsminister heller ikke vil gjøre underverker.

- En Erna Solberg som statsminister vil ikke endre alt dette. Det gamle Embetsmannspartiet Høyre vil heller ikke endre det, for i likhet med maktmaskinen Ap er Høyre nært knyttet til staten, som igjen er synonymt med Oslo.

Den siste statsministeren fra Bergen var for øvrig skipsreder og Venstre-mann Johan Ludwig Mowinckel. Han var både statsminister og utenriksminister i periodene 1924–1926, 1928–1931 og 1933–1935.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren

Kommentarer til denne saken