RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bergesen-opprør en realitet (Ny)

Sist oppdatert:
Kjøperen av Bergesen, World Nordic, har ikke passert grensen for tvangsinnløsning. Dermed er aksjonæropprøret ledet av Folketrygdfondets Tore Lindholt en realitet
Oppdatert etter ny melding

World Nordic har lagt inn et bud på rederiet Bergesen. Dette er akseptert av de største eierne i selskapet, men blant eierne av såkalte b-aksjer, som ikke har stemmerett, er det opprør.

World Nordic kontrollerer nå 96 prosent av stemmene i Bergesen, men kun 88 prosent av aksjekapitalen. Dermed kan ikke Wold Nordic tvangsinnløse resten av aksjonærene, og aksjonæropprøret er en realitet.

- Vi er noe skuffet over at B-aksjonærer velger å spekulere i prisen, sier Andreas Sohmen-Pao, talsmann for World Nordic i en melding.

Han sier videre at World Nordic er forberedt på å ha opprørerne fortsatt som minoritetsaksjonærer.

Aksjonæropprør

iMarkedet skrev på fredag at en sentral kilde i det norske forvaltningsmiljøet opplyser at det har vært kontakt mellom de store norsk B-aksjonærene. Utenom Folketrygdfondet, er Odin-fondene og Skagen Vekst store B-aksjonærer. Det er også en rekke utenlandske aktører som sitter lastet med B-aksjer.

Fondene er misfornøyd med prisen på B-aksjene

Folketrygdfondet aksepterte torsdag budet på 173 kroner for sine 3 millioner stemmeberettigede A-aksjer, men har valgt å bli sittende på 700.000 B-aksjer. Skagen Vekst har tidligere gjort en tilsvarende manøver, hvor de ga aksept for sine nær 400.000 A-aksjer, men har blitt sittende med drøye 100.000 B-aksjer.

Tilbudet på B-aksjene lyder på 148 kroner etter fratrekk av utbytte.

Forvalter Kristian Falnes i Skagen-fondene gjentok sin kritikk av prisen på B-aksjen overfor iMarkedet fredag.

Tøff motstander

Som iMarkedet skrev fredag har Folketrygdfondet og de andre fondene valgt en tøff motstander.

Sohmen og deres rederikonsern World-Wide Shipping har tidligere gjennomført et lignende rederioppkjøp i Sverige, hvor de ikke firte en tomme. De satt i stedet stille og plukket aksjer etterhvert som de gjenstridige aksjonærene kastet kortene og de resterende kunne tvangsinnløses.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere