Berget av telefonselger

Foto: Geir Ivar Ramsli (Firda)

Gunnar Berge fikk hjerneslag og klarte ikke å ringe etter hjelp. En telefonselger ble redningen.

20.08.13 10:29

- Snakk om å ha hell i uhell, kall det gjerne kjempeflaks! sier Gunnar Emil Berge til Firda.

Var alene
Historien startet da den pensjonerte sjømannen og fiskeren fra Berge i Hyllestad fikk hjerneslag i januar i år.

- Jeg lå på sofaen og hvilte. Kona mi var i Hyllestad, så jeg var alene hjemme, forteller Berge.

- Da jeg skulle stå opp fra sofaen ville ikke beina bære meg, og jeg husker at jeg både veltet stoler og at jeg var redd for at jeg skulle falle hodestups ut gjennom stuevinduet. Så husker jeg ikke mer før jeg våknet opp under stuebordet, forteller Berge.

Greide ikke ringe
Da Berge kom til hektene igjen, greide han å få tak i en skammel, og ved hjelp av den kjempet han seg på alle fire inn til soverommet der mobiltelefonen lå. Bare for å oppdage at han ikke greide å ringe til noen.

- Det var en forferdelig fortvilet situasjon, og jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Det eneste jeg greide var å sitte på sengekanten med telefonen i nevene, og håpe på at en eller annen skulle ringe.

Etter litt tid – Berge vet ikke hvor lenge – ringe telefonen. Og av alle ting var det en telefonselger som snakket i den andre enden.

Hadde kjempeflaks

- Snakk om å ha kjempeflaks! Jeg forsto at dette kunne være redningen, og jeg var såpass klar at jeg på en rolig måte gjorde greie for hva som hadde skjedd, hvem jeg var, og at jeg trengte hjelp.

Telefonselgeren lovte å ringe etter hjelp, så Berge ble sittende å vente på at helsepersonell skulle komme for å hente han.

- Etter en stund ringte telefonselgeren tilbake. Han lurte på om dette var seriøst ment, og at jeg ikke bare var en spøkefugl som mislikte telefonselgere.

- Jeg forsikret han om at dette var dødsens alvor, og at han måtte være snill å ringe etter lege til meg. Etter en stund kom det hjelp, og jeg ble sendt i ambulanse til Førde sentralsykehus.

Glad i telefonselgere
- Tidligere satte jeg bare sånn høvelig pris på telefonselgere som skulle lokke meg til å kjøpe noe. Men det er rart hvordan dramatiske hendelser i livet kan få deg til å endre oppfatning. Nå er jeg blitt glad i telefonselgere, smiler Gunnar Emil Berge.

Vil takke
- Det er ikke godt å si hvordan det hadde gått med meg dersom den ukjente telefonselgeren ikke hadde skaffet meg hjelp. Det kunne være kjekt å takke ham for at han stolte på meg og oppfattet hvor alvorlig situasjonen var, og for at han ringte etter ambulanse, sier en takknemlig Gunnar Emil Berge.

Les flere saker i Firda

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.