Bergingsaksjonen igang

Foto: Arild Hansen/Telemarksavisa

Arbeidet med å berge det havarerte lasteskipet «Full City» er i gang.

17.08.09 14:16

Litt før kl. 11.30 mandag ble det havarerte lasteskipet «Full City» trukket av skjæret ved Såstein i Langesund i Telemark. Fartøyet flyter og skal i løpet av dagen slepes inn til kai ved Ekstrand i Bamble kommune.

- Høy beredskap
- Skipet flyter, og akkurat nå bruker man tid på å stabilisere det. Det har vært noen striper med olje i vannet, men det er helt udramatisk. Det er høy beredskap rundt fartøyet, sier pressetalsmann Martin Zeiffert i Kystverket til Nettavisen like før klokka 14.

Rundt 15 fartøy er involvert i operasjonen mandag, som ledes av bergingsselskapet Smith Salvage.

Tømt for olje
Natt til fredag 31. juli gikk det Panama-registrerte skipet på grunn og forårsaket den verste oljekatastrofen i området på lang tid. Om bord var det 1000 kubikkmeter tungolje og 120 tonn lettolje. Etter å ha blitt omhyggelig tømt for gjenværende olje, kunne operasjonen med å trekke fartøyet av skjæret og slepe det til den såkalte Nato-kaia ved Ekstrand i Bamble kommune starte mandag.

Naboer bekymret
Kaia der havaristen skal slepes til ligger i nærheten av et boligområde og en badestrand, og lokalbefolkningen har uttrykt bekymring for hva som kan skje. Bekymringen ble ikke mindre etter at det i helga ble registrert et mindre utslipp fra havaristen.

- Med det utslippet som var lørdag, så var det jo bekymringsfullt at de ikke har klart å holde lensene på plass. Så da er vi selvfølgelig bekymra når de plutselig skal dra skipet midt inn i boligfeltet og strendene her, sier talsmann for naboene, Morten Andresen, til Telemarksavisa.

- Liten fare for utslipp
Beredskapsdirektør Johan Marius Ly i Kystverket mener likevel faren for utslipp i forbindelse med denne operasjonen er liten.

- Det er umulig å gi noen garanti, men mulighetene er iallfall svært små. For vi iverksetter de nødvendige tiltakene for å redusere faren for at noe skal skje, sier Ly ifølge Telemarksavisa.

Kan ta inntil 11 timer
Forberedelsene til begingsaksjonen startet allerede klokka 07, blant annet med lossing av vann fra havaristen, ifølge Kystverket.

Selve bergingsaksjonen startet ved 09-tiden.

Litt før klokka 11.30 ble «Full City» trukket av grunnen ved Såstein.

Havaristen skal slepes til den såkalte Nato-kaia ved Ekstrand mellom Langesund og Stathelle i Bamble kommune. Selve slepet er beregnet å ta tre til fire timer.

Underveis skal slepet overvåkes fra luften, og oljevernberedskapen er på plass, i fall det skulle bli mer oljesøl. Bergingsselskapet, som står bak operasjonen, anslår at det vil ta inntil 11 timer før man er i havn med hele operasjonen.

Gode værforhold
- Foreløpig ser alt til å gå etter planen. Det er sol og lite vind, uttalte Martin Zeiffert i Kystverket til Nettavisen mandag morgen.

Klokken 11 var redningsselskapet Smith Salvage klar til å gjøre det første forsøket på å trekke lasteskipet av grunn. Mye av ballastvannet var da pumpet ut av skipet, og det var høyvann.

- Man har tidligere fylt skipet med vann for å få det til å ligge støtt. Nå tømmer man ballasttankene igjen, uttalte Zeiffert.

Les mer på Kystverkets hjemmeside

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag