*Nettavisen* Nyheter.

Bergwall forteller hva som møtet ham i friheten

VIL FORTELLE: Sture Bergwall sier at han vil bruke tiden i frihet til å fortelle. - Jeg har mye å fortelle og det er det jeg kommer til å bruke tiden min til når jeg forlater Säter, skriver han på sin blogg. Foto: Henrik Montgomery (NTB scanpix)

I sin blogg skriver den tidligere «seriemorderen» Sture Bergwall om livet som møter ham etter 23 år bak gitter.

19.03.14 19:49

Onsdag bestemte det svenske rettssystemet at Sture Bergwall skal settes fri fra lukket psykiatrisk behandling på Säter sjukhus, og overføres til åpen behandling.


Bergwall mener han nå blir sviktet av det svenske samfunnet som ikke stiller opp med hjelp til å komme tilbake i samfunnet.

Han sier at han vil bruke tiden i frihet til å fortelle.

- Viser behandlingsskandalen
På sin blogg skriver Sture Bergwall alias Thomas Quick, onsdag:

«Forvaltningsrettens dom i dag er resultatet av en lang lang prosess. Da den siste frifinnende dommen ble avsagt, forsvant alle argumenter for å holde meg innelåst. Den frifinnende dommen viser rettsskandalen. Forvaltningsrettens dom viser med kraft behandlingskandalen. Det var ikke min psykiske helse som lå til grunn for frihetsberøvelsen - det var dommene for drap og Säter-klinikkens ære».

Klikk på bildet for å forstørre.

TRINE JENSEN: Trine Jensen var bare 17 år da hun forsvant fra Oslo sentrum i 1981. Hun ble funnet drept på Svartskog i Oppegård sør for Oslo. Foto: (Scanpix)

Det var under behandlingen på Säter sykehus at Thomas Quick begynte å fortelle om drap han skulle ha begått for å få oppmerksomhet fra de psykiatriske behandlerne. Psykiaterne oppmuntret og hjalp ham til å fortelle om flere drap. Disse historiene mener domstolen i dag bare er oppspinn.

Les: - Jeg har ikke begått drapene


Norsk gjennomgang
Bergwall blir sluppet fri bare dager etter at den norske riksadvokaten utnevnte en gruppe som skal granske norske myndigheters behandling av Thomas Quick-saken.

Klikk på bildet for å forstørre.

GRY-SAKEN: Gry Storvik ble funnet drept i Oppegård sør for Oslo 25. juni 1985. Berwall ble dømt for drapet i 2000, men senere frikjent. Foto: (Scan-Foto/Scanpix)


Quick ble feilaktig dømt for drapene på tre drap i Norge. Therese Johannesen fra Drammen i 1988, Trine Jensen fra Oslo i 1981, og Gry Storvik i Oslo i 1985.


- Blir kontrollert
Bergwall mener at han i realiteten ikke vil få noen hjelp til å komme tilbake til samfunnet etter 23 år på institusjon, slik myndighetene hevder.

- Det er et falskt bilde. En av mange detaljer: Etter 23 år med massiv feilbehandling tilbys Sture ingen flyttehjelp fra Säter, ingen skyss til nytt bosted. Ingenting (selv etter å ha fått et brudd i ryggen).

Klikk på bildet for å forstørre.

THERESE JOHANNESSEN: Ni år gamle Therese Johannessen forsvant fra Fjell i Drammen i 1988. Hun er aldri funnet. Det er heller ikke sikkert at hun ble drept. En teori er at hun er bortført. Foto: (Scanpix)


Bergwall skriver at han tvertimot vil bli kontrollert i tiden fremover, og at samfunnet svikter ham etter alle disse årene med feilbehandling.

- Vil fortelle
Nå vil Sture Bergwall bruke tiden til å fortelle hvordan livet hans har vært, og hvordan han opplevde det han kaller «Thomas Quick årene».

- Jeg har mye å fortelle og det er hva jeg kommer til å bruke tiden til når jeg forlater Säter, sier han.

Les bloggen her.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag