RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Berit (51) ble 30 år «yngre» på ett år

Foto: Tom Melby, Avisa Nordland
- Nå teller jeg 20 pulsslag mindre enn for to år siden.

Etter at Berit Skorstad (51) hadde kjempet mot kreften, måtte hun kjempe for helsa, skriver Avisa Nordland.

I 2009 var Skorstad ferdig med behandlingen etter brystkreften. Kroppen var nedkjørt, og 51-årigens fysiologiske alder var oppe i 70-80 år.

- Jeg var motløs og nedfor, og syntes alt var tungt. Jeg var blitt i svært dårlig form og trengte opptrening. For meg var det viktig at jeg forpliktet meg til et opplegg, og jeg føler meg privilegert som ble henvist til Frisklivssentralen, smiler Skorstad til an.no.

Henvisning
Frisklivssentralen er en kommunal helsetjeneste som har som mål både å forebygge og lære folk å mestre sykdom. I Bodø er man i gang med sitt tredje år. For Berit Skorstad ble fellesskapet, rådgivningen og fokuset på å endre vaner livsendrende.

- På Frisklivssentralen inngikk jeg en individuell avtale som innebar at jeg måtte delta i opplegget, og følge opp på egen hånd. Forpliktelsen var kjempeviktig for meg. Jeg følte meg privilegert som fikk delta. Det var et allsidig og fint opplegg, og vi fikk trene med profesjonelle folk, sammen med folk som var i samme situasjon som meg. Jeg hadde ikke behov for å være sammen med supertrente folk, og følte meg utenfor på slike treningsstudioer.

Bedring
Livsstilsendringene ga etter hvert store resultater, og to år senere kan Skorstad vise til en fysiologisk alder langt unna utgangspunktet.

- Jeg ble 30 år yngre på ett år, og nå teller jeg 20 pulsslag mindre enn for to år siden.

Frisklivskoordinator Gøran Raade-Andersen nikker anerkjennende når Skorstad forteller om sine resultater.

- Ett år etter avsluttet deltakelse har ni av totalt 21 personer tatt en retest av kondisjon. Testen viser at den gjennomsnittlige nedgangen i puls er 13,5 slag, samt ytterligere bedring av egenopplevd helsetilstand, sier Raade-Andersen.

- Det at ni av 21 har latt seg teste er ikke et stort tall, men dersom trenden framover blir at nesten halvparten lykkes med livsstilsendringer, så er vi meget fornøyde.

Han peker på den samfunnsøkonomiske gevinsten ved dette.

- Hvert vunnet leveår ble av Helsedirektoratet i 2007 verdsatt til 350 000 kroner. 13,5 år fysiologisk yngre som følge av livsstilsendringer er mange penger spart. Du får færre sykemeldinger, færre utføre og færre sykehusopphold, sier han.

Veiledere
Det er flest damer i Frisklivssentralen, men også en del menn. De fleste er rundt 40, men alderen strekker seg fra tidlig 20- til 60- årene. Raade-Andersen sier at metodene de bruker nok har mye å si for at så mange klarer å gjennomføre opplegget.

- Vi veileder deltakerne til å selv ta et valg i forhold til liv og helse. De sitter selv på svaret, men vi hjelper dem å få det konkretisert så godt som mulig. Vi bidrar også med veiledning i forhold til effektive treningsmetoder og har også inspirasjonskurs i forhold til kosthold. Det er ikke snakk om dietter, men livsstilsendringer.

«Ny» frisklivssentral
Ett år etter at Skorstad avsluttet sitt år hos Frisklivssentralen, lever hun fortsatt etter retningslinjene som ble etablert der.

- Det har betydd så mye, og jeg har fortsatt å trene etterpå. Jeg har også etablert ei gruppe på sju som er en slags innsnevra versjon av Frisklivssentralen. Dermed har jeg laget meg nye forpliktelser, og det har gjort at jeg kommer til å fortsette. 51-åringen kan ikke få takket Frisklivssentralen nok, og blir blank i blikket når hun snakker om hvor mye året betydde for henne.

- Jeg følte nesten at jeg fikk et nytt liv.

Les flere saker fra Avisa Nordland!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere