RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Berit fikk en hundrings for å sykle

OMVENDT: Mandag formiddag fikk du penger for å passere Storgata i Lillestrøm. Hvis du kom til fots eller på sykkel vel å merke.
OMVENDT: Mandag formiddag fikk du penger for å passere Storgata i Lillestrøm. Hvis du kom til fots eller på sykkel vel å merke. Foto: Kay Stenshjemmet (Romerikes Blad)
Sist oppdatert:
Hver gang hun setter seg på sykkelen sparer Berit Håland samfunnet med hundre kroner. Mandag fikk hun pengene tilbake.

En omvendt bomstasjon var mandag formiddag satt opp i Storgata i Lillestrøm, skriver Romerikes Blad.

Passerte du til fots kunne du «få igjen» 90 kroner, på sykkel 100.

Sykkel til det meste
Beregninger gjort av Helsedirektoratet viser at dette er den gjennomsnittlige gevinsten om du velger bort bilen.

- Du verden, det er jo helt fantastisk, sier Berit Håland etter å ha fått pengene overrakt av ordfører Ole Jacob Flæten.

- Ja, sykkelen bruker vi om vi skal til Langvannet i Lørenskog eller Fetsund lenser. Bilen tar vi bare når vi skal gjøre storinnkjøp på Obs, forteller hun.

Delte ut 10.000,-
Til sammen 10.000 kroner ble delt ut. Markeringen var det norske startskuddet for Europeisk mobilitetsuke - verdens største kampanje for miljøvennlig transport der 2.000 byer deltar.

BELØNNET: Berit Håland ble overrakt 100 kroner av ordfører Ole Jacob Flæten og varaordfører Boye Bjerkholt.


Ved siden av ordfører og varaordfører i Skedsmo, hadde også veidirektør Terje Moe Gustavsen, miljødirektør Ellen Hambro og assisterende helsedirektør Christine Bergland kommet for å dele ut penger.

Og det var ikke tilfeldig at startskuddet på uka ble gjort i Lillestrøm, blant de 18 norske byene som deltar.

- Skedsmo har vært veldig flinke for å tilrettelegge for sykkel i Lillestrøm. Er det ikke tre ganger den har blitt kåret til Norges sykkelby? Jeg har visst kommet ut av tellingen, sier Moe Gustavsen.

Kunne vært mer
- Pengene viser bare helsegevinsten. Tar vi med miljøgevinsten ville beløpet vært høyere, opplyser miljødirektør Hambro.

Lillestrøm ble også kåret til Osloregionens mest attraktive by under Oslo Urban Arena 2014 i juni.

Begrunnelsen bar blant annet at Skedsmo kommune har klarert å utvikle en tett og mangfoldig by med særdeles god infrastruktur.

Har jobbet seriøst
- Vi har lagt til rette for gode gang- og sykkelveier. Vi har jobbet seriøst med dette i lang, lang tid, derfor er det ekstra hyggelig at den offisielle åpningen av mobilitetsuka blir lagt nettopp hit, sier en stolt ordfører, før han deler ut nok en hundrings til en forbipasserende.

VEGDIREKTØREN: Terje Moe Gustavsen er fornøyd med Skedsmo kommunes sykkelsatsing.


Helsedirektoratets beregninger viser at den totale velferdsgevinsten ved sykling og gåing kan omregnes til 52 kroner per kilometer for gående og 26 kroner per kilometer for syklende.

Beregninger
En gjennomsnittlig sykkelreise er på fire km og gir dermed en gevinst tilsvarende 100 kroner. En gjennomsnittlig reise til fots er på 1,7 km og gir en gevinst på nesten 90 kroner.

- Helsedirektoratet har beregnet at mer fysisk aktivitet kan fi en samlet velferdsgevinst på 239 milliarder kroner per år. Dette er ikke penger som kan spares inn i statsbudsjettet. Dette tallet får vi når vi setter en prislapp på økningen i antall leveår med god livskvalitet, understreker helsedirektør Bergland. 


Les flere saker i Romerikes Blad


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere