RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Berlin får etterlengtet storflyplass

Berlin/Oslo (NTB-Geir Lillesund): Berlin får omsider den store lufthavna byen så lenge har ønsket seg. Berlin Brandenburg Airport er klar til å betjene nærmere 27 millioner flyreisende i året.

Byen har per i dag to flyplasser - Tegel og Schönefeld - og det er i området ved Schönefeld at arbeidet med den nye lufthavna har pågått siden 2005-2006, parallelt med full flyplassdrift.

Prislappen for den nye flyplassen, som åpner med velkjent tysk festivitas 3. juni, er beregnet til 2,2 milliarder euro, 17-18 milliarder kroner. I tillegg kommer omkostningene med å anlegge en underjordisk jernbanestasjon under terminalbygget.

Seks plattformer og tilknytningslinjer til eksisterende nett øker offentlige og private kostnader til flyplassen med ca. 650 millioner euro - vel 5,2 milliarder kroner.

Både Tegel og Schönefeld er utgått på dato. Berlin, delstaten Brandenburg og ikke minst flypassasjerer verden over har lenge savnet et moderne trafikknutepunkt som har som viktigste egenskap å få de reisende raskt gjennom både innsjekk og kontroll, med god nok plass både for flyene og dem som skal reise med dem.

Byens tredje flyplass - naziarkitekten Albert Speers monumentale, men akk så triste Tempelhof - ble nedlagt 31. oktober 2008. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere