RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Fotograf: AFP/Scanpix

Berlusconi: - Vi er bunnsolide

Sist oppdatert:
Men eksperter spår en gjeldskrise i eurosonens tredje største økonomi.

Tankesmien Centre for Economics and Business Research (CEBR) tegner et dystert bilde av Italias økonomiske fremtid i en ny rapport om Spania og Italia.

Ifølge tankesmien må Italia få en enorm økonomisk vekst om de skal unngå mislighold av statsgjelden. Spania har imidlertid store muligheter for å unngå mislighold, ifølge tankesmien.

Vekst på 0,1 prosent
Selv om Italia har et stramt statsbudsjett med konkrete planer om å kvitte seg med underskuddet innen 2014, var den økonomiske veksten i første kvartal i 2011 kun på 0,1 prosent. Italia er eurosonens tredje største økonomi, men gjeldskrisen i Hellas og Portugal har fått finansmarkedene til å bekymre seg over situasjonen i Italia.

CEBR anslår at Italias gjeld vil stige fra 128 prosent av bruttonasjonalproduktet til 150 prosent innen 2017, dersom renten på statsobligasjonene forblir på over seks prosent og veksten er stillestående, melder BBC.

Selv om renten faller til fire prosent, så vil gjelden fortsatt ligge på 123 prosent av bruttonasjonalproduktet i 2018, fastslår CEBR.

Lysere utsikt for Spania
Utsiktene for spansk økonomi er imidlertid langt lysere, og selv i et verst tenkelig scenario spår CEBR at landet ikke vil ha en høyere statsgjeld enn 75 prosent av bruttonasjonalproduktet.

- I realiteten er Italia på vei mot mislighold, mens Spania trolig kan slippe unna, sier direktør i CEBR, Doug McWilliams, melder BBC.

Den karismatiske statsministeren Silvio Berlusconi avviser imidlertid at Italia er på vei inn i en gjeldskrise.

- Bunnsolid økonomi
- Vår økonomi er bunnsolid. Våre banker er bunnsolide, sa Berlusconi i en uttalelse i nasjonalforsamlingen onsdag, melder CNN.

Berlusconi sier likevel at det må på plass en ny handlingsplan som kan stimulere veksten i landet.

- Men vi er nødt til å brette opp ermene, legger han til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere