Den første av flere rettssaker mot Italias statsminister Silvio Berlusconi skulle ha startet i Milano mandag.

Nå er saken, som dreier seg om skattesvindel og underslag i samband med transaksjoner i mediegiganten Mediaset på 1990-tallet, utsatt til januar neste år. Berlusconi er tiltalt sammen med 12 andre i saken, som startet i fjor høst.

Den ble derimot avbrutt av en ny lov som ga den sittende statsministeren juridisk immunitet.

Mistet immuniteten
Etter at den italienske grunnlovsdomstolen i forrige måned erklærte immunitetsloven ugyldig, må Berlusconi belage seg på å møte for retten igjen.

Les: Berlusconi mister immuniteten

Berlusconis forsvarere hadde bedt om å få saken utsatt, ettersom Berlusconi skal delta på FNs matvareprograms toppmøte om matsikkerhet i Roma den uken. Ingen andre toppledere har så langt meldt sin ankomst.

Og rettssakene står i kø for den omstridte statsministeren.

Ny lov
27. november står italieneren tiltalt for å ha betalt en britisk advokat 600.000 kroner for å lyve i en rettssak. Advokaten, Davis Mills, ble for to uker siden dømt til fire og et halv år i fengsel i saken.

Samtidig jobber Berlusconis tilhengere for å sette begrensninger for hvor lenge en rettsprosess kan vare. Italias rettssystem er kjent for å være omstendig og har også blitt kritisert av menneskerettighetsdomstolen i Haag.

Lovforslaget vil kutte lengden på enkelte type saker til seks år, målt fra første domfellelse og påfølgende ankemuligheter. Dette skal gjelde saker med en strafferamme på under ti års fengsel.

Går loven gjennom, må 10.000 saker avsluttes tidligere enn estimert - også de to sakene Berlusconi nå må møte i retten for.