*Nettavisen* Nyheter.

Bernt Arne fikk sjokk da inkassovarselet dumpet ned i posten

FORTVILET: Det siste året har Bernt Arne Hansen jobbet hardt for å kvitte seg med gjeld. Derfor ble han ekstra fortvilet da han mottok et inkassokrav for husleie åtte år tilbake i tid pålydende 89.562 kroner. Foto: Anniken Renslo Sandvik (iFinnmark)

Krever åtte år gammel husleie, fra en tid han var under barnevernets omsorg.

26.05.15 12:34

VADSØ (iFinnmark): – Jeg fikk jo sjokk. Jeg tror jeg ble veldig stille da jeg så regningen, jeg skjønte ingenting.

Det sier Bernt Arne Hansen, som nå er 28 år gammel og bor i Vadsø. Nylig mottok han et inkassovarsel i posten, sendt fra Tana kommunale eiendomsselskap.

Det skriver iFinnmark.

Brevet var riktignok datert 23. april i år, men gjelder husleie for 2007 og 2008. Sammen med forsinkelsesrenter fram til datoen for brevet, beløper inkassovarselet seg til 89.652,35 kroner.

– Så mye penger har jeg ikke, sier han.

I barnevernets omsorg

Bernt Arne Hansen ble satt under barnevernets omsorg i Lebesby kommune da han var 14 år. Da han fylte 18 ble det avgjort at han skulle forbli underlagt barnevernet fram til han ble 21.

I 2003 begynte Hansen på landbruksskolen i Tana, og med hjelp fra Lebesby kommune, ble det ordnet med både bolig og økonomisk verge.

– Jeg fikk stipend da jeg gikk på skolen, og husleia ble bare trukket rett fra kontoen, det var ikke penger jeg så noe til, forteller Hansen.

Han mener alt dette ble håndtert av barnevernet, eller ved hjelp av vergen som barnevernet ordnet til ham.

Oppe i forliksrådet

Men det er ikke første gang den manglende husleia er tema hos Tana kommune. Økonomiansvarlig Sissel Saua forteller at pengene aldri har kommet dem i hende, og at det derfor ble opprettet en forlikssak i 2009.

Denne ble først behandlet i Forliksrådet i Lebesby kommune 10. august 2009. Her ble det bestemt at saken skulle overføres til Vadsø forliksråd, fordi Bernt Arne Hansen på dette tidspunkt hadde flyttet til Vadsø.

5. oktober samme år var saken oppe i Vadsø. Bernt Arne Hansen var oppnevnt som prosessfullmektig for seg selv, men møtte ikke opp.

Forliksrådet konkluderte her med at Bernt Arne Hansen måtte betale 61.406,50 kroner til Tana kommune innen to uker. Nå gjør gebyrer for manglende betaling at kravet har vokst til 89.562 kroner.

Holdt på å få orden

Men Bernt Arne Hansen stiller seg helt uforstående til dommen fra forliksrådet. Han har lese- og skrivevansker, og kan ikke huske å ha mottatt verken innkalling til eller dom fra forliksrådet.

Og uansett stammer altså den manglende husleien fra en tid da han var under barnevernets omsorg. Nå lurer han på hva som har gått galt, og etterspør svar fra Lebesby kommune.

Selv håper han det hele vil få en løsning som innebærer at han ikke pådrar seg mer gjeld. Det siste året har han fått hjelp av Nav til å betale ned den gjelden han har hatt, og nå begynner han å nærme seg à jour – noe Nav Sosial i Vadsø bekrefter overfor Finnmarken.

– Jeg syns egentlig at det har gått greit, men jeg gleder meg til å være ferdig med det, sier han.

I dag er han uføretrygdet, men håpet er å komme i jobb igjen, og før det ønsker han å gjennomføre voksenopplæring, sånn at han kan lære seg å lese og skrive bedre.

– Det er jeg veldig innstilt på, sier han.

Vil ikke svare

Barnevernet i Lebesby kommune ble først gjort kjent med saken 6. mai i år. Fem dager seinere svarte fungerende barnevernsleder Åshild Pedersen at hun ikke kunne uttale seg på grunn av taushetsplikt.

Det førte til at Bernt Arne Hansen skrev under på en erklæring om at han samtykker i at barnevernet opphever taushetsplikten i hans sak. Denne fullmakten ble oversendt 13. mai.

Siden den gang har barnevernet også fått artikkelen til gjennomlesning, men avstår fortsatt fra å kommentere den.

– Etter gjennomgang av pressereglementet kan jeg ikke uttale meg i enkeltsaker, skriver Pedersen i en e-post.

Heller ikke rådmann Harald Larssen vil uttale seg i sakens anledning.

– Jeg kjenner naturligvis ikke innholdet i barnevernsakene, og kan ikke uttale meg om den aktuelle saken, skriver han i en SMS til Finnmarken.

Les mer om: Finnmark

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.