RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Berserk er politianmeldt

Foto: TORSTEN BLACKWOOD (Afp)
Sist oppdatert:
Berserk-kaptein Jarle Andhøy er politianmeldt fordi han seilte til Antarktis uten tillatelse.

Det er Norsk Polarinstitutt som anmelder Jarle Andhøy (33) fordi han seilte Berserk til Antarktis uten å søke eller få godkjennelse fra Norsk Polarinstitutt.

Direktør ved Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther kunngjorde klokka torsdag ettermiddag at instituttet har anmeldt Andhøy.

I en pressemelding fra Polarinstiuttet står det: «Ekspedisjonsleder plikter å melde fra til instituttet, og slik melding er ikke blitt mottatt. Instituttet har flere ganger forsøkt å kontakte ekspedisjonen på forhånd, men uten å få respons (...) I tillegg har New Zealand rapportert til norske myndigheter at det er skjedd brudd mht forurensning og aktivitet i verneområde, og dette er påpekt i anmeldelsen. De forhold som anmeldes er uavhengige av den tragiske ulykken med båten, og gjelder kun brudd på Forskrift om vern av miljøet i Antarktis». Les meldingen her .

Ville ikke fått lov
Sist uke ble det kjent at Andhøy ikke hadde tillatelsene i orden da Berserk reiste til Antarktis

– For å operere i Antarktis, det være seg med seilbåt, ski eller skuter, skal man ha tillatelse til å gjennomføre ekspedisjonen. Denne ekspedisjonen var orientert om at det finnes norsk lovgivning som krever tillatelse, men har ikke fått tillatelse fra norske myndigheter, sa direktør Jan-Gunnar Winther i Norsk Polarinstitutt til Nordlys.

Les egen sak: Berserk manglet tillatelse

- Ingenmannsland
– Det er riktig at vi ikke hadde innhentet tillatelser fra noen. Jeg anser området som ingenmannsland. Da er ikke tillatelser nødvendig, sa «Berserk»-kapteinen som en kommentar til kritikken.

Les egen sak: – Kaklekoret kan bare hyle videre

Etter at «Berserk» forsvant sist uke er Robert Skaanes (34) fra Larvik, Tom Gisle Bellika (36) fra Oslo og Leonard J. Banks (32) fra Sør-Afrika savnet. De tre har trolig omkommet og letingen etter båten og dens mannskap ble avsluttet tirsdag.

Les egen sak: Søket etter Berserk er avsluttet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere