RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Berserk manglet tillatelse

Foto: Jarle Andhøy/Scanpix
Sist oppdatert:
Mannskapet bak ekspedisjonen til Sørpolen med Berserk, hadde ikke søkt tillatelse etter norsk lovgivning.

Skipet sendte ut nødsignal tirsdag morgen. Signalene ble lokalisert til Rosshavet, 18 nautiske mil (33 kilometer) nord for Scott-basen i Antarktis , skriver Nordlys.

- For å operere i Antarktis, det være seg med seilbåt, ski eller skuter, skal man ha tillatelse til å gjennomføre ekspedisjonen. Denne ekspedisjonen var orientert om at det finnes norsk lovgivning som krever tillatelse, men har ikke fått tillatelse fra norske myndigheter, sier direktør Jan-Gunnar Winther i Norsk Polarinstitutt til Nordlys.

-Jeg kan ikke utelukke at de har tillatelse fra en annen nasjon, understreker Winther.

Direktøren på Polarinstituttet følger situasjonen tett. Han presiserer at det viktigste for instituttet nå ikke er det formelle rundt tillatelser, men selve redningsarbeidet.

Fem personer
Det skal ha vært tre personer i båten da nødsignalet ble sendt ut. To, blant dem trolig kaptein Jarle Andøy, skal ha gått av bord og over på isen før nødsignalet ble sendt ut. De to skulle nå Sørpolen, men de har ikke gitt livstegn fra seg.

- De har ikke gitt livstegn de siste dagene. Vi vet at det har vært orkan vindstyrke i området, og basert på det og at de ikke har tatt kontakt, gjør at vi finner grunn til å være urolig, sier Winther.

Både de om bord i skipet og de to på isen skal ha hatt med seg satellittelefoner. Det er ikke oppnådd kontakt med disse.

Kan være flatt batteri
- Det kan være av en så enkel grunn som at batteriet er flatt. Det er slike telefoner man benytter på slike ekspedisjoner, og de vil normalt fungere godt. Men det kan oppstå ting som gjør at man ikke får kontakt selv om man har det bra, selv om det selvsagt også kan bety at man er i nød, sier Winther.

Han legger ikke skjul på at det dreier seg om et svært vanskelig område.

- Både til lands og vanns er det karakteristiske ved Antarktis store avstander og krevende forhold fra naturens side. Det er vanligvis greie forhold på sommeren, men det kan også være veldig skiftende værforhold. Det er det som har skjedd nå. Dette intensiveres vanligvis når det går mot høst. Det stiller krav til både forsiktighet og erfaring, sier Winther.

Nærmer seg høsten
Det at det går mot høst på den sørlige halvkulen, bringer også et ekstra element inn i saken. Det nærmer seg nemlig tidspunktet da Antarktis hvert år stenger dørene.

- Da stenges det både for skips- og flytrafikk. Vi er veldig nær den perioden nå. Amundsen/Scott-basen stenger denne uken, og ut i mars så er det slutt med fly- og skipsanløp fra omverdenen, sier Winther.

Han bekrefter også at det er mer uvanlig enn vanlig å arrangere ekspedisjoner i området på denne tiden av året.

Les flere saker fra Nordlys her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere