*Nettavisen* Nyheter.

«Berserk» sluppet fri i Chile

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Den norske seilbåten Berserk ble mandag sluppet fri fra arresten i Chile.

09.04.12 21:27

- Jarle ringte for et par timer siden. De var veldig fornøyde, og nå skal de ut og feire på ekte «Berserk»-vis, sier talsmann Rune «Super'n» Olsgaard til VG Nett.

Ifølge avisen var alle papirer på plass, og mannskapet fikk tillatelse av chilenske myndigheter til å reise videre.

Ifølge Rune «Super'n» Olsgaard skal det nå feires på ekte «Berserk»-vis, før ferden går videre til havnebyen Ushuaia i Argentina i morgen.

- Der skal de få gjort noen reparasjoner på båten. Det er en større by hvor de får tilgang til alt de trenger, sier Olsgaard til avisen.

Bordet av bevæpnet militært personell
Seilbåten «Nilaya» eller «Berserk» som den er døpt om til, med Jarle Andhøy og resten av mannskapet om bord, ble tatt i arrest av et chilensk marinefartøy 1. april.

- Det var dramatisk. De ble bordet av bevæpnet militært personell og eskortert til marinebasen, sa Rune «Super'n» Olsgaard til ØP Nett .

Båten var i chilensk farvann da det chilenske marinefartøyet grep inn.

- Både mannskap og båt er bevoktet av bevæpnet militært personell fra Chile. Marinen har ikke skriftlig begrunnet hvorfor båten er tatt i arrest. Andhøy har fått muntlig opplyst at båten er tatt i arrest etter begjæring av newzealandske myndigheter, fortalte advokat Nils Jørgen Vordahl.

Tre mistet livet
24. februar meldte Andhøy via sin advokat at oppdraget med «Nilaya» var utført og at de seilte nordover og på vei bort fra Antarktis. Da hadde han vært på ekspedisjon i sørishavet i én måned. Hensikten med turen var å finne spor som kunne kaste lys over hva som skjedde med de tre besetningsmedlemmene på Berserk som mistet livet for ett år siden.

Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og Leonard James Banks (32) forsvant med «Berserk» 22. februar i fjor.

Andhøys ekspedisjon i Antarktis i vinter kostet New Zealands skattebetalere 42.000 kroner etter flere søk med båt og fly.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.