Gå til sidens hovedinnhold

Bertheussen-saken: Erna vil ikke beklage overfor teaterstykke

- Ingen grunn til det, sier hennes statssekretær til Nettavisen.

Laila Anita Bertheussen ble fredag dømt til fengsel i ett år og åtte måneder for trusler mot demokratiet.

Dommen var enstemmig, og ble anket på stedet.

Hennes samboer, Tor Mikkel Wara, måtte forlate sin post som justisminster i Erna Solbergs regjering da saken ble kjent.

Les også: Nå må du be om unnskyldning, Erna

Nettavisen ba om en kommentar fra statsministeren da dommen ble kjent.

- Dette er en sak av stor offentlig interesse, men det er ikke naturlig at statsministeren kommenterer en dom som ikke er rettskraftig, sier statssekretær Rune Alstadsæter til Nettavisen.

– Ville ramme «Ways of Seeing»

Bertheussen var svært opprørt over at huset som hun og daværende justisminister Tor Mikkel Wara bor i på Røa i Oslo, var blitt filmet, og at opptaket ble brukt i teateroppsetningen «Ways of Seeing» på Black Box høsten 2018.

Bertheussen protesterte mot bruken, og det var etter at politiet henla anmeldelsen hennes at de mange hendelsene mot boligen i Vækerøveien begynte å inntreffe.

– Truslene mot Wara var middelet for å nå målet om å ramme «Ways of Seeing», heter det i dommen. Truslene mot Wara og ekteparet Tybring-Gjedde var utvilsomt rettet mot dem i kraft av deres virke som statsråder og stortingsrepresentanter, konkluderte retten.

I september i fjor skrev sjefredaktør Vebjørn Selbekk i Dagen et debattinnlegg der han påpekte den enorme belastningen teaterfolkene bak «Ways of Seeing» på Black Box i Oslo måtte ha opplevd.

Les også: Laila Bertheussen anket dommen på stedet

- Krever ingen beklagelse

- Ser statsministeren noen grunn til å beklage «De som har laget stykket, må tenke over at de også bidrar til å sette et fokus på politikere og deres omgivelser som bidrar til at det er tøffere å være politiker, uttalte hun da, en uttalelse som senere har blitt kritisert for å legge et utilbørlig press på kunstneres ytringsfrihet»?

- I 2019 sa statsministeren at det ikke var riktig for henne å spekulere i hvem som stod bak hendelsene rundt huset til Tor Mikkel Wara. Hun viste også til at politikere må tåle å stå i fokus og få kjeft, men at det oppleves som verre når familiene våre og stedet vi bor trekkes inn. Det kan bidra til at det blir tøffere å være politikere. Disse formuleringene krever ingen beklagelse, sier Rune Alstadsæter til Nettavisen.

Les også: Ingvil Smines Tybring-Gjedde: - Jeg var frustrert, fortvilet og sintwara

Elden: - Ikke fellende bevis

– Retten har ikke funnet fellende enkeltbevis mot henne, sier forsvarer John Christian Elden etter domsavsigelsen.

– Hun er skuffet over domsresultatet så langt hun er funnet skyldig. Det er mye som tyder på at det går mot en ankerunde i denne saken, sa advokat Elden i en pause i opplesningen av dommen mot Laila Anita Bertheussen tidligere fredag.

– Retten har lagt vekt på at det ikke er noe fellende og avgjørende bevis i saken. Den baserer seg på en såkalt samlet bevisvurdering og ser bort fra alibier og at det er tidspunkter Bertheussen ikke kan ha utført handlingene på, fortsatte han.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken