*Nettavisen* Nyheter.

Arild Rønsen

Bertheussen/Wara-saken: Pop-poet i jus-etisk grenseland

Rettssaken mot Laila Anita Bertheussen starter i morgen.

HUSET TIL SAMBOERPARET WARA/BERTHEUSSEN: Nå skal det bevises hvem som sto bak ugjerningene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Rettssaken mot tidligere justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, starter i morgen. Poeten og musikeren Sverre Knudsen har for lengst dømt henne skyldig.

Dette er en kommentar. Det er skribentens holdning som kommer til uttrykk.

I dag gir Sverre Knudsen ut «Balladen om Bombe-Laila og hennes mann, justisministeren». Det er et langt dikt, framført til tonene av et helt uinteressant musikalsk lydspor.

Sverre Knudsen er ingen hvemsomhelst i norsk kulturliv. De siste åra har han hovedsakelig fungert som forfatter, men er mest kjent som musiker. Drivkraft i «nyveiv-band» som det Spellemannpris-vinnende The Aller Værste!, Løver og Tigre og The Beste - band som feira sine triumfer for om lag 40 år siden.

Les også: Samboeren til tidligere justisminister risikerer fengselsstraff: Dette er bevisene mot Laila Anita Bertheussen

Påtalemyndigheten mener å kunne bevise at Laila Anita Bertheussen sto bak alle truslene mot sin mann justisministeren og hans miljø i og rundt Fremskrittspartiet. Hun la skylda på teaterstykket «Ways of Seeing», der det ble vist utvendige bilder av samboerparet Bertheussen/Waras bosted. Teaterstykket handla om rasisme.

Justisministerens bil ble satt i brann, huset ble tagga ned, trusselbrev dumpa ned i postkassa til Frp-ekteparet Christian Tybring-Gjedde (stortingsrepresentant) og daværende beredskapsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde, underskrifter ble forfalska.

Alt dette ifølge påtalemyndigheten.

Fakta

Fakta om tiltalen mot Laila Anita Bertheussen

Men rettssaken starter altså ikke før i morgen. Det er satt av ti uker i Oslo tingrett.

«Balladen om Bombe-Laila og hennes mann, justisministeren» er en forhåndsdom av de sjeldne. Innledningsvis skriver Knudsen at «løgnene hennes fikk stå». Mest eksplisitt i sin dom er han i diktets del to:

6. desember tente Laila lunta i tanken på ministerens bil

Hakekors og feilstavet trussel sådde frykt og forvirring og tvil

Hun utvidet terroren i januar, og satset på pyromani

Mens februar og Bilbombe II ga henne enda mer sympati

Fakta

Tidslinje Bertheussen-saken

Jeg lurer på hva Sverre Knudsen vil si hvis «Bombe-Laila» blir frikjent? Svaret får vi kanskje en gang før jul, hvorpå saken høyst sannsynlig vil ankes til Høyesterett. Denne saken kan med andre ord komme til å versere i det norske rettssystemet i flere år.

Her kan du lese flere innlegg av Arild Rønsen.

Men Sverre Knudsen dømte henne dagen før rettssaken begynte. Ikke i en «morsom-og-ikke-sånn-ment» Facebook-melding, men i et diktverk som vil bli stående til evig tid.

Kanskje ikke det glupeste den prisbelønte kunstneren Sverre Knudsen har gjort?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.