*Nettavisen* Nyheter.

Bertines tøffe møte

Popdronningen Bertine Zetlitz var tydelig preget etter å ha møtt unge jenter som alle hadde opplevd å ha en kreftsyk mor.

03.03.05 18:28

«Barn og unge som pårørende» er hovedtema for årets kreftaksjon. Den skal markeres i hele landet fra 7. til 13. mars.

Kreftforeningen ønsker å fokusere på at cirka 4000 barn og unge hvert år opplever at foreldre, søsken eller en annen de er glad i, får kreft.

Foreningen satser nå på å bedre hverdagen for barn og unge som opplever dette. De mener at barn og ungdom som pårørende bør bli bedre ivaretatt i møte med helsevesenet, på skolen og i fritiden.

Onsdag var artister, politikere, skuespillere og unge pårørende med å sparke i gang årets kreftaksjon i Det Norske Teatret

Unge tapre jenter
Marie Svalsrød (12) og Henriette Rød (13) er to av jentene i samtalegruppen i Fredrikstad. De har begge opplevd å ha en kreftsyk mor. Samtalegruppen betyr alt for dem.

- Før holdt jeg alt inni meg fordi jeg var redd de ikke skulle forstå. Det var ei venninne og moren hennes som spurte av og til, men ellers snakket jeg lite om det. Jeg synes det var greit å glemme det litt fordi jeg ville ikke være trist hele tiden. Samtalegruppa har hjulpet mye. De har det likedan som meg, og jeg kan si alt om mamma til dem fordi de skjønner hvordan jeg har det, sier Henriette.

Hun er veldig glad nå, fordi moren endelig er blitt erklært helt frisk.

Marie har hatt det tøffere. Den 26. oktober døde mammaen hennes etter å ha levd med kreft i fem år.

- Pappa har støttet meg masse. De spurte mye på skolen, men de forsto ingenting, og det hjalp ikke noe, så da ville jeg ikke snakke så mye om det. Etter mamma døde var det flere som brydde seg, men mange turde ikke si noe. Jentene i samtalegruppa skjønner og bryr seg mer, forklarer Marie.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ønsker medmennesker
- Vi må bli flinkere til å ta vare på barn og ungdom som har en tung, usikker og vanskelig hverdag. Omsorg og omtanke er ikke noe som bare tilhører privatsfæren, vi må bry oss, vi må være medmennesker, slo generalsekretær Annelise Ryel fast, etter premieren på filmen «Veien ingen skal gå alene».

Her møter vi fem unge jenter, som forteller hvordan det er å være pårørende til en kreftsyk. Mangel på omsorg og voksne som bryr seg, gjenspeiler hverdagen til mange barn og unge i sorg og krise.

Artister i kampen mot kreft
Popartist Bertine Zetlitz har stilt opp for kreftforeningen før og var glad for å få muligheten igjen.

- Disse ungdommene har en helt annen innsikt, og det er helt rått å høre hvordan de har taklet ting, sier en tydelig imponert Bertine Zetlitz.

Hun forteller at hun har selv opplevd hvor vanskelig det er å vite hvordan en skal møte mennesker i krise og hva som er best å si.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er vanskelig å vite hva en skal si, så det er viktig at en får informasjon om dette. En må tørre å spørre hvordan det går, og forstå at de er lei seg selv lang tid etter den akutte krisen er over. Møtet med disse ungdommene har vist meg en helt ny dimensjon og en ny betydning av hvor viktig dette er, forklarer Zetlitz, og etterspør mer informasjon til allmennheten om problemet.

Artistene Per Vidar Staff og Karin Park med band stilte også opp under onsdagens lansering, med aksjonslåten Loaded. Etter musikeren Alf Vold døde av kreft i fjor, bare 33 år gammel, samlet 19 kjente og ukjente bergensartister seg for å hylle musikeren og låtskriveren.

Alf Vold etterlot seg over 100 sanger som aldri før er blitt utgitt. Platen fikk navnet «Sleepwalking» og overskuddet fra prosjektet går til Kreftforeningen og øremerkes kreftforskning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.