Den 7. februar i fjor fikk verdens finansmarkeder seg en skikkelig kalddusj. Det var da den britiske storbanken HSBC sjokkerte markedet med en viktig melding.

NA24 - din næringslivsavis

HSBC meldte at tapsavsetningene for det nylig avsluttede året ble rundt 20 prosent høyere enn markedet hadde ventet. Problemet ble sagt å være dårlig sikrede boliglån i USA – altså det som senere ble allment kjent som «subprime».

Dette kan betegnes som startskuddet for subprime-krisen.

NA24 omtalte meldingen i denne børskommentaren: Nedtur på mislighold

Og i denne kommentaren: Hvem bader naken?

Foruten HSBCs melding meldte boliglånsselskapet New Century Financials, som hadde spesialisert seg på subprime-lån, også om svake resultater, noe som førte til at selskapets aksjekurs raste med 36 prosent på én dag.

Problemene sprer seg
Men fortsatt tok det en stund før omfanget ble tydelig. Børsene steg frem til sommeren, før turbulensen for alvor satte inn. Ikke bare viste det seg å bli store tap på råtne boliglån. Dette ga ringvirkninger til verdipapirer som var konstruert rundt disse lånene og til nisjeforsikringsselskaper som hadde gått god for disse.

Generell motvilje mot risiko førte til store problemer i hele kredittmarkedet, noe som for eksempel rammet de norske Terra-kommunene.

Børsene vaklet utover høsten, og har falt markant etter nyttår, ikke minst Oslo Børs, som er ned rundt 30 prosent i år og mer enn 26 prosent sammenlignet med nivået for halvannet år siden. Hovedindeksen har ikke ligget på så lave nivåer siden 2006.

Les mer her: Grusom dag på Oslo Børs

Tidenes kollaps
Problemene gikk etter hvert ut over veksten i den amerikanske økonomien. Forbrukerne ble mer pessimistiske, og frykten for smitteeffekter til for eksempel kredittkortgjeld meldte seg. Amerikanske og europeiske storbanker tok gigantiske tap, og flere toppsjefer svevde av gårde i sine fallskjermer. Interbank-markedet, der banker låner penger av hverandre, sluttet å fungere slik det skulle og flere banker fikk problemer med å holde seg flytende

Det hele toppet seg i helgen da det ble klart at Lehman Brothers, som har vært en ledende investeringsbank i hele 158 år, går over ende i det som er amerikansk histories største konkurs. Storbanken måtte finne seg en partner for å unngå konkurs, men det lyktes de ikke med. Usikkerheten ble for stor og amerikanske myndigheter var ikke villige til å strekke seg så langt som da de reddet Bear Stearns eller Freddie Mac og Fannie Mae.

Selskapets markedsverdi har stupt fra 59,1 milliarder dollar få dager før meldingen til HSBC. Kun 592 dager senere har banken søkt om konkursbeskyttelse og sliter med en gantgjeld på ufattelige 613 milliarder dollar, over 3.400 milliarder norske kroner.

Les Har stupt en halv milliard hver dag og Historiens største konkurs

I helgen ble det også klart at Bank of America kjøper Merrill Lynch for 29 dollar aksjen eller 50 milliarder dollar. Verdens største forsikringsselskap American International Group har også bedt om 40 milliarder dollar i et brolån fra den amerikanske sentralbanken.

Blir vondt verre?
Nå spås det at 1000 banker kan gå i bakken og at det vil bli flere år med krise.

- Jeg tror vi kan si at dette er den verste finansielle krisen i moderne tid - vi må helt tilbake til krisen på 1930-tallet for å se noe lignende, sier Terje Nyborg i Landsbanki til NA24.

Aksjestrategen mener det er vanskelig å komme med konkrete aksjeanbefalinger i dagens marked.

Les: - Verste krisen siden 30-tallet

I sommer ble det meldt at hedge-fondsforvalter Bridgewater Associates frykter at tapene som finansselskaper må ta vil være på svimlende 1,6 billioner dollar. Til sammenligning hadde finansselskap, banker og meglerhus, skrevet ned 400 milliarder dollar i verdier og hentet inn 321 milliarder dollar i ny kapital på samme tidspunkt.

Les: Kan koste 8.160.000.000.000 kroner

Bakgrunnen for problemene ligger åpenbart i flere år med lave renter og stadig økende risikovilje, men startskuddet for den akutte krisen kan man altså si kom med en børsmelding fra HSBC for omlag halvannet år siden.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24