*Nettavisen* Nyheter.

Beskyldes for å ha manipulert grisebilder

Foto: Djurrättsalliansen (SCANPIX)

Svenske svinebønder mener dyrevernere har jukset med bevismaterialet om dyremishandling.

01.12.09 18:23

Dyrevernerne i Djurrättsalliansen sendte sjokkbølger inn i det svenske samfunnet da de en måned før jul offentliggjorde video og bilder av det som angivelig var nedslående bevis på dyremishandling i svensk svinehold. Bildene viste blant annet en død og oppsvulmet gris i en binge og to griser som tygget på et grisekadaver.

Forfalsket bilder?
Nå tar svenske griserøktere til motmæle og hevder at flere av bildene er manipulert, er misvisende eller et tatt i utlandet, melder TV 4 Nyhetskanalen. Djurrättsalliansen avviser dette.

- Byll har naturlig forklaring
De svenske svinebøndene er nå i ferd med å gjennomgå bildene som Djurrättsalliansen la fram. Et av bildene svinebøndenes talsmann Annika Bergmann stiller spørsmål ved ble påstått å være en gris med en stor byll.

- Det er testiklene på en galte, sier Bergman.

Innrømmer at alt ikke er som det skal
Hun spør nå hva slags kunnskaper Djurrättsalliansen har for å bedømme grisenes helse. Samtidig understreker hun at det er flere bilder de ikke stiller spørsmål ved og innrømmer at bransjen har sine svin på skogen. Men et bilde av en syk gris kan se ille ut uten at det behøver å være bevis på dyremishandling.

- Akkurat som et bilde av en person på sykehus ikke behøver å se bra ut, sier hun.

Besøkte 100 gårder
Djurrättsalliansen opplyste da de presenterte sitt bevismateriale at de gjennom to år har besøkt 100 svenske grisebesetninger. Ved besøkene fant de ubehandlede skader, døde griser, skitne grisebinger og fant åpenbare lovbrudd, ifølge foreningens hjemmeside. Djurrättsalliansen hevder dokumentasjonen de la fram slår hull på myten om den lykkelige, svenske grisen med krøll på halen. Flere grisebønder er politianmeldt i kjølvannet av saken.

- Desperat
Motangrepet fra svenske grisebønder blåser Djurrättsalliansen av og kaller det desperat:

- Hvorfor i all verden skulle vi reise til Russland for å fotografere noe som man enkelt kan finne i Tomelilla? heter det i en melding som er lagt ut på foreningens nettside tirsdag. De tilbyr Annika Bergman å bli med Djurrättsalliansen og en journalist rundt til samtlige gårder som ble undersøkt.

- Vi kan se på filmmaterialet sammen og sammenligne med virkeligheten, lyder tilbudet fra dyrevernerne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.