*Nettavisen* Nyheter.

Beskyldes for spionasje for Norge og USA

Mohammed Ali Bishr beskyldes for å spionere for Norge og USA.

Mohammed Ali Bishr beskyldes for å spionere for Norge og USA. Foto: Hassan Ammar (Ap)

En egyptisk domstol beskylder en nylig pågrepet leder i Det muslimske brorskap for å ha spionert på vegne av Norge og USA.

23.11.14 18:20

Det er Muslimske brorskap-lederen Mohammed Ali Bishr som nå beskyldes for å spionere for Norge og USA, skriver den statlige egyptiske avisen Al-Ahram.

Torsdag ble han arrestert og varetektsfengslet for 15 dager. Han er siktet for spionasje. Lørdag ble det kjent at egyptiske myndigheter hevder han hadde spionert for USA og Norge.

Bishr var en framstående skikkelse i den nå forbudte organisasjonen, og han var blant annet minister i regjeringen til president Mohamed Mursi, som ble avsatt av militæret i fjor sommer.

UD undersøker saken
Utenriksdepartementet arbeider med å innhente informasjon om saken.

- Vi holder på å undersøke saken. Vi må komme til bunns i dette før vi kan kommentere saken, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Veslemøy Lothe Salvesen, til Nettavisen.

Siktelsen skal være basert på lydopptak av Bishr. Mandag er det planlagt en fengslingshøring. Da vil han få muligheten til å svare på beskyldingene.

- Norge blir sjelden nevnt
Mange islamistiske personer har blitt beskyldt for å samarbeide med USA, som mange mener er involvert i opprøret Egypt har vært rammet av i flere år, mens Norge sjelden blir nevnt, skriver den statlige avisen.

Midtøsten-ekspert sier det ikke er noen grunn til å tro på beskyldningen fra egyptiske påtalemyndigheter.

- Overhode ikke. Det er bare et uttrykk for den politiske situasjonen i Egypt, hvor det å ha hatt politisk kontakt blir sett på som mistenkelig, sier førstelektor ved Midtøsten-studier på Universitetet i Oslo, Dag Henrik Tuastad, til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dag Henrik Tuastad. Foto: Uio

- Både norske forskere og norske myndigheter har hatt kontakt med Det muslimske brorskap i flere år. Det er helt normalt fordi de har vært en sentral kraft i demokratiprosessen i Egypt og Midtøsten, sier Midtøsten-forskeren.

- Dette er nok et uttrykk for tilstanden i Egypt, der man lager et fiendebilde av Brorskapet, men som nå til dags går over alle støvleskaft, sier han.

Autoritær tankegang
Tuastad sier han er overrasket over at Norge blir trukket inn i en spionsiktelse.

- Det er så åpenbart på kollisjonskurs med virkeligheten, og det vil de fleste vestlige land være enig om. Det betyr indirekte at man beskylder vestlige land for å blande seg inn på en måte som framstår som absurd. Det at normal kontakt skal være spionasje, er et uttrykk for en veldig autoritær tankegang, sier Tuastad.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.