Gå til sidens hovedinnhold

Beskyldningene hagler før rettssaken

Gutta bak The Pirate Bay har startet ordkrigen tre uker før årets store rettssak.

I mai for snart tre år siden ble BitTorrent-nettstedet The Pirate Bays servere raidet at svensk politi. Nå nærmer rettssaken seg med stormskritt der Peter Sunde og tre andre bakmenn, som enkelte mener kontrollerer opp mot halvparten av all internettrafikk, står tiltalt for medvirkning til brudd på opphavsrett.

Les også: Hva er egentlig BitTorrent?

Hevder de opererer innenfor lovens rammer
De tiltalte har konsekvent stått ved at de aldri har gjort noe som er ulovlig ifølge svensk lov, og har gjentatte ganger uttalt at de gleder seg til å bevise nettopp det.

Og nå begynner også den store ordkrigen. Peter Sunde har lagt ut et blogginnlegg å sin egen nettside der han i klare ordelag anklager aktoratet til å spille på følelser i sin bevisførsel, og ikke minst anklages den eneste teknisk kompetente personen på vitnelisten for å være kjøpt og betalt av musikkbransjen.

- Ingen med teknisk kompetanse
- Listen er ganske interessant. Aktoratet har ikke listet opp noen eksperter med noen teknisk kompetanse, eller i det hele tatt eksperter innenfor feltet med intellektuelle rettigheter, skriver Sunde.

Han fortsetter ved å riste på hodet over at John Kennedy, den internasjonale toppsjefen for interesseorganisasjonen IFPI, står på listen.

- Hva har John Kennedy å tilføre en svensk rettssak, i et land hvor han ikke en gang kjenner til lovene? Eller hvorfor er flere av sjefene i Bonnier listet opp?

Politimann jobbet for part i saken
Det største anklagen kommer derimot mot Jim Keyzer, en politimann som har jobbet med etterforskningen.

- Hvem er den eneste tekniske typen på listen? Jim Keyzer, den nå famøse politimannen som jobbet for Warner Brothers og Universal samtidig som han etterforsket denne saken.

Det antas nå at forsvarerne vil bruke dette for alt det er verdt for å så tvil om objektiviteten i etterforskningen mot The Pirate Bay.

- Tar ikke saken seriøst
- Det er en skam at aktoratet ikke tar denne saken seriøst nok til at de faktisk legger fakta på bordet fremfor følelser.

Listen over ekspertvitner som The Pirate Bay har planer om å bruke i rettssaken er ennå ikke klar.

- Men våre vitner vil faktisk tilføre kompetanse, basert på fakta og grundig forarbeid, og vil korrekt tolke lovene som angår denne saken. Vi vil ikke ha en haug med uinteressante toppsjefer som ikke har noe å legge til utover sitt eget sinne over at de må tilpasse sin forretning til den gjeldende medievirkeligheten – en virkelighet der folk bestemmer, ikke de godt betalte toppsjefene.

Risikerer giganterstatning
Den totale tiltalen i Pirate Bay-saken er på 4000 sider. Fire opphavsrettsseiere krever totalt 100 millioner dollar i erstatning fra de fire tiltalte i saken ifølge TorrentFreak.

Rettssaken starter 16. februar.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene