*Nettavisen* Nyheter.

Beskytt deg mot vårsola

Foto: Kristian Sekulic

Vårsolas intensitet mot snøhvite fjell kommer alltid som en overraskelse.

25.09.12 15:41

HTML EMBED

Snøen glitrer på påskefjellet og temperaturen i solveggen sniker seg imponerende høyt oppover. Før du vet ordet av det er nesa rød og øynene såre.

Solveigs soltips
– Påskesola er spesielt farlig fordi den blir reflektert så mye. Du kan si at du får i deg dobbelt stråling – både fra himmelen og fra refleksjonen i snøen rundt deg, forteller Solveig Kristensen, førsteamanuensis ved Farmasøytisk Institutt.
Dermed blir det ekstra viktig å beskytte seg selv, og vinterbleke påsketurister bør ta sine forholdsregler.
– Faktisk bør du smøre deg så ofte som hver halvannen time og vær obs på steder du ikke tenker på ellers, sier Kristensen.
Huden under haka, bak ørene, i nakken og på halsen er ekstra utsatte på skituren og i hytteveggen på grunn av refleksjonene i snøen.
– I påska er det for mange lenge siden de fikk særlig med sol på seg, så jeg vil anbefale å begynne med en høyere solfaktor enn den man innleder sommeren med.

Sol i øynene
Den sterke sola og refleksjonene tar også på øynene.
– Det er viktig er at brillen er CE-godkjent, det vil si at glasset fjerner 100 prosent av de farlige UV-strålene, forklarer Bjørn Johnsen, forsker ved Statens Strålevern.
– Det er også viktig å tenke på passformen. I praksis er dette det viktigste punktet, siden så godt som alle solbriller som selges i Norge i dag er CE-godkjente. Brillene må dekke godt rundt øynene, slik at det hindrer lys inn fra sidene når du er ute. Dessuten må glassene ha en mørkhet som er tilpasset bruken.
Bjørn og kollegene har gjennomført flere tester av solbriller og kommet fram til at de dyre brillene ikke nødvendigvis er best.
– En enkel bensinstasjonbrille kan være minst like god som en dyr optikerbrille. Plast stopper faktisk stråling bedre enn glass i noen tilfeller, men på de dyrere brillene vil fargegjengivelse, synsopplevelse og passform fort være bedre. Det gjelder å finne en brille som passer ditt bruk. Spesielt viktig er det at barn får en brille som er god å ha på.

ABONNER PÅ REISER & FERIE

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.