Beslag av dopingmidler, GBL og amfetamin har eksplodert

BEKYMRET: Tollvesenet beslagla første i halvår langt større mengder amfetamin, ecstasy, dopingmidler og GBL enn i samme periode i fjor. Tolldirektør Bjørn Røse er sterkt bekymret over utviklingen.

BEKYMRET: Tollvesenet beslagla første i halvår langt større mengder amfetamin, ecstasy, dopingmidler og GBL enn i samme periode i fjor. Tolldirektør Bjørn Røse er sterkt bekymret over utviklingen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Tollvesenet beslagla i første halvår langt mer amfetamin, ecstasy, dopingmidler og GBL enn i samme periode i fjor.

02.07.15 17:28

Tolldirektør Bjørn Røse er sterkt bekymret over utviklingen.

– 166 kilo amfetamin ble avdekket første halvår. Dette er nesten fire ganger mer enn første halvår 2014 og allerede 55 kilo mer enn det samlede amfetaminbeslaget i 2014, sier Røse til NTB.

Beslagsstatistikken inneholder også 39 kilo og 1.900 tabletter ecstasy, noe som er en betydelig økning.

Videre ble det beslaglagt 21,6 kilo kokain. Det er 5 kilo mer enn første halvår i fjor. Derimot er den beslaglagte mengden heroin redusert fra 32 kilo første halvår i fjor til 9 kilo så langt i år.

LES OGSÅ: - Jeg ble dopet ned på amfetamin

– Forbruket av heroin i Norge er på vei ned sammenlignet med for ti år siden. Det er en dreining fra injisering til å røyke det, sier Røse.

Historisk store beslag

Tollvesenet har til nå i år beslaglagt over 550 kilo cannabis. Det er også en økning fra første halvår i fjor. Årets største hasjbeslag var på 209 kilo og ble gjort i Oslo i en trailer i mai.

Norgeshistoriens største tollbeslag av det flytende narkotiske stoffet GBL ble gjort på Oslo havn i mai da tollerne fant 600 liter GBL i en sending til et firma i Buskerud. Konteineren kom fra Kina, og tollbeslaget utgjør 250.000 brukerdoser.

– I 2015 har vi på et halvår tatt 682 liter GBL. Det brukes blant annet i ungdomsmiljøer, særlig i Oslo, Stavanger og Bergen. Det omdannes til det syntetiske rusmiddelet GHB (gammahydroksybutyrat). 1 liter GBL utgjør fire liter GHB. 600 liter GBL utgjør 250.000 brukerdoser.

Stoffet gir nedsatt hjertefrekvens og pusteproblemer og har ført til dødsfall, sier tolldirektøren.

Dopmidler alarmerer

Han er også sterkt bekymret over bruken av doping som gjenspeiles i de over 1.500 beslagene av dopingmidler første halvår. Det er en økning på nær 200 beslag fra 2014.

Tollerne har i alt avdekket forsøk på å smugle 243.000 dopingenheter hittil i år, nær tre ganger så mange som i samme periode i fjor.

I slutten av januar fant de 104.000 dopingtabletter, 8.600 dopingampuller og 21,5 kilo flytende dopingmidler i en bil med byggemateriale på svenskegrensen. Dette er det tredje største tollbeslaget av dopingmidler noensinne i Norge.

– Dette er en skummel utvikling. Vi snakker om anabole steroider og testosteron og vi ser en betydelig økning i slike beslag. Midlene brukes i belastede miljøer blant kroppsbyggere og torpedoer, og er overrepresentert særlig i voldskriminalitet, sier Røse.

Alkohol og røyk

Utviklingen med betydelige beslag av alkoholholdige varer fortsetter i år. Tollerne beslagla nær 260.000 liter øl, 34.000 liter brennevin/sprit og 30.000 liter vin. Det er ikke uvanlig at tollene kommer over 2.000 liter alkohol i en last.

Sammen med alkohol, smugles det gjerne sigaretter. Første halvår beslagla Tollvesenet over seks millioner sigaretter.

Dette antallet omfatter fire beslag av mer enn 200.000 sigaretter skjult i vogntog. Det største beslaget er på 687.500 sigaretter i Stavanger i juni. Til sammenligning beslagla tollerne 4,5 millioner sigaretter første halvår i fjor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.