*Nettavisen* Nyheter.

Beslagla 12 tonn narkotika

Foto: STRINGER/MEXICO (REUTERS)

Men kritikerne mener Mexicos narkokamp har kostet tusener livet.

12.000 mennesker har mistet livet siden 2006, alle drept i forbindelse med narkotikakrigen i Mexico. Noen i oppgjør med politiet – men stort har medlemmer av de forskjellige narkotikagjengene blitt drept i det som ligner regelrett krig med hverandre.

Groteske drap
Torsdag ble seks medlemmer av «La Familia» arrestert. Dagen før ble en av toppsjefene i det beryktede «Zetas» pågrepet.

I forrige uke ble ni menn funnet drept og lemlestet i en varebil i delstaten Guerrero, og blant annet funn av beskjeder tyder til at Familien, som har base i nabostaten Michoacan, sto bak drapene.

- La Familia dreper ikke uskyldige, de som dør måtte dø, lød en av beskjedene.

Les også: Fant varebil full av parterte lik

Tilfellet er ikke det eneste - med jevne mellomrom finner politiet forbrente, lemlestede og halshogde lik - og den ekstreme volden de drepte er utsatt for er ofte ment som advarsel til rivaliserende gjenger.

Flere hundre
De siste dagers arrestasjoner og beslag føyer seg slik sett bare inn i rekken av de mange pågripelsen av menn - og kvinner – som tilhører narkonettverkene, samt enorme beslagene av narkotika og kontanter.

De siste månedene er til sammen 303 mennesker pågrepet, 11,7 tonn narkotika - inkludert to tonn kokain og enorme mengder metamfetamin, narkotika som i hovedsak er ment for det amerikanske markedet - og våpen og millioner av dollar beslaglagt.

Den intensive innsatsen mot kartellene startet da Calderon kom til makten i 2006. Han sverget å bekjempe kriminaliteten, og har satt inn store ressurser på å bekjempe de mektige familiene.

Kritisk
Og resultatene har altså ikke uteblitt, og Calderons politikk lovprises på andre siden av grensen.

- Det viktigste er at den meksikanske regjeringen er på offensiven. De lever ikke i fornektelse, de får ting gjort, sier USAs Bernard Aronson, assisterende sekretær ved mellomamerikanske interesser fram til 1993.

Men andre kritikere spør seg selv om hvor effektiv denne formen for narkotikapolitikk er, særlig med tanke på at 12.000 har mistet livet siden Calderon inntok presidentvervet.

- Dette (denne ukens pågripelser og beslag, journ.anm.) er bare mer av det samme. Dette betyr ikke nødvendigvis at regjeringens strategi er suksessfull, sier professor ved Det nasjonale universitetet for Mexico, Mill Ackerman.

Blodig krig
Og den hardtslående narkotikabekjempelsen har ført til et blodbad mellom gjengene uten sidestykke. Kartellene slåss om territorier og om ruter inn i USA, i tillegg til at det er kamp om intern makt ettersom lederne arresteres eller blir drept.

I grensebyen Juarez er det så langt i år registrert 2000 dødsfall relatert til narkotikaoppgjør, stort sett i oppgjør mellom de kriminelle gjengene. Det betyr lite, mener kritikerne av regjeringens politikk.

- Meksikanerne betaler en enormt høy pris. resten av verden forstår ikke hvor høy prisen er, sier politisk kommentator, Ana Maria Salazar.

Leiemordere
«Zetas» var opprinnelig ekssoldater og -politi som opererte som leiemordere, og regnes som den mest voldelige av alle gjengene. Etter hvert tok de over som ledere for et narkokartell.

Og for den som vil løpe risken, kan det være store verdier å hente.

Da nummer 2 sjefen i Zetas, Carlos Adrian Martinez Muniz, ble arrestert onsdag, hadde han «lønnsslipper»til over 7000 mennesker over hele Mexico, som jobber for kartellet. Foreløpig er det usikkert hvem disse menneskene er - kartellets løpegutter, sjefer - eller offentlige tjenestemenn som bestikkes.

Korrupsjon
Nettopp det siste er et av Calderons store problem - både politi og politikere har latt seg kjøpe, med og uten trusler, og enkelte sitter også høyt oppe i hierarkiet i narkotikakartellene.

- Disse gjengene blir stadig mer sofistikerte, og betaler systematisk offentlige personer og andre for å ta vare på interessene deres, sier Salazar, og mener det er den største grunne til å gå etter gjengene.

- Det er ikke narkotikaen som er problemet i seg selv, det er hvordan det ødelegger det offentlige styresettet, sier hun, og mener den aggressive narkotikapolitikken først vil ha suksess når myndighetene tørr gå etter lokale ordførere og diverse som lar narkotikakartellene leve i beste velgående.

(Kilde: CNN, Wikipedia, Nettavisen, NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.