Gå til sidens hovedinnhold

Besøkende i Hemsedal nekter å oppgi nærkontakter ved smittesporing: - Vurderer å anmelde

Fortsatt er rundt 40 personer i karantene i Hemsedal.

Etter at det ble oppdaget et smitteutbrudd i Hemsedal sist uke oppsto det problemer med at enkelte ikke ønsket å oppgi nærkontakter til smitte-teamet. Nå ser kommune-juristen nærmere på om det er straffbart å hindre sporingsarbeidet bevisst.

Ordføreren i Hemsedal, Pål Rørby, forteller at det har vært tilfeller hvor besøkende i kommunen nekter å opplyse smittesporingsteamet om hvem som er nærkontakter.

- Vi har ikke opplevd dette før under smittesporingen. Det er flere som ikke ønsker å fortelle oss hvem som er nærkontakter og hvor de har vært.

Les også: Ordføreren i Hemsedal: - Smittesporingsgruppa møter motstand

Han forteller at de oppfordrer dem til å bidra, men nå sjekker de også den lovlige hjemmelen.

- I noen tilfeller kan det være snakk om minutter før det utløser et nytt utbrudd om vi ikke får varslet. Derfor er dette ren sabotasje, sier Pål Rørby ordfører i Hemsedal.

Spekulerer i hvorfor situasjonen har oppstått

Han forteller videre at de aller fleste av de nær 13.000 gjestene i bygda følger reglene, men at de få som ikke gjør det utelukkende er besøkende gjester i kommunen.

- Hva er grunnen til at enkelte ikke vil opplyse om hvor de har vært og med hvem når smittesporingsteamet kontakter dem?

- Hvorfor dette har oppstått blir en ren spekulasjon, men vi mistenker at en person har vært i karantene og at de derfor ikke vil oppgi vedkommende. Det kan ha vært noe av forklaringen på manglende medvirkning til sporingsarbeidet. Vi vet ikke sikkert hva som ligger bak motvilligheten, men i rapporten til de som sporer smitten skriver de at de føler seg motarbeidet, forteller Rørby.

Ordføreren forteller at folk ikke ringer tilbake og noen skrur av telefonen.

- Jeg håper dette var et engangstilfelle og at dette ikke blir en ny trend i resten av landet.

Vurderer anmeldelse

Hemsedals kommune-jurist, Pia Rørby Ruud, forteller at de nå vurderer å anmelde forholdene som har oppstått.

- Der det har oppstått problemer for kommunen er der vi har en antatt smittet, altså der vi venter på svar på PCR-testen til vedkommende. Vi opplever at enkelte (og dette gjelder få) ikke har kunnskap om at de per definisjon i loven, er definert som smittet.

Hun forteller at dette gjelder en kort periode, mellom testen tas og testsvar er tilgjengelig. Det er i denne perioden de har blitt møtt av personer som ikke samarbeider i smittesporingen.

- Dette er et lovbrudd, og vi vil derfor ut fra en konkret helhetsvurdering i hvert tilfelle, vurdere å anmelde forholdet, forteller Ruud.

Les også: Høie sier folk kan reise på hytta - dette sier hyttekommunene selv

Helsedirektoratet mener det ikke er straffbart

Helsedirektoratet forteller til Nettavisen at indekstilfellet, altså den som er bekreftet smittet, har plikt til å gi legen eller kommunelegen opplysninger om sine smittekontakter, men at det er ikke straffbart å nekte.

Lovene som ligger til grunn er smittevernloven paragraf 5-1 og paragraf 8-1.

Reklame

Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris