Gå til sidens hovedinnhold

- Besøket var viktig for å forstå helheten

22. juli-kommisjonens leder sier besøket på Utøya var tankevekkende, trist, men nyttig.

Tyrifjorden (Nettavisen): - Befaringen på Utøya var viktig for å forstå helheten i den enorme oppgaven vi står overfor, sa 22. juli-kommisjonens leder Alexandra Bech Gjørv da hun ankom landsiden ved Tyrifjorden etter befaringen på Utøya tirsdag.

Preget
Gjørv var preget etter turen, og la ikke skjul på at befaringen på åstedet for massakren som kostet 69 mennesker livet hadde gitt mange sterke inntrykk.

-Det man kanskje klarer å leve seg inn i er, hvordan ville jeg opplevd å være på flukt her, hvor liten øya er, hvor vanskelig det er å finne gjemmesteder. Mine tanker gikk mye til de som overlevde, men som har vært i en skrekkelig situasjon. Vi har selvsagt fått anvist de stedene hvor mange mistet livet. Det er tankevekkende og trist. Jeg tror det har vært verdifullt for hele kommisjonen å få vært her, sa Gjørv til pressen.

Kommisjonen møtte mandag representanter for støtteforeningen for de pårørende etter Utøya. Etter befaringen på Utøya, Utvika og Storøya tirsdag skal kommisjonen møte representanter for helse- og redningstjenesten som var i sving etter Utøya-massakren.

Ingen delrapporter
Kommisjonen står foran en enorm oppgave og har valgt å dele opp arbeidet i flere delprosjekter. Men det vil ikke komme noen delrapporter underveis.

-Vi har vurdert det, men har kommet til at det ikke er forsvarlig å utgi noen rapporter før vi har alle konklusjonene, sa Gjørv.

Hun sa møtet med de pårørende og AUF i forkant av befaringen hadde gitt kommisjonen en forståelse av hvor vanskelig pressedekningen og bilder fra Utøya kan være for enkelte. Hun beklaget at kommisjonen hadde kommunisert at pressen skulle få være med til Utøya tirsdag, mens AUF ønsket det annerledes.

Les også: - AUF vil ikke ha pressen på Utøya.

Mediene valgte å etterkomme AUFs ønske om ikke å dra over med kommisjonen og ble igjen på landsiden.

Reklame

8 kupp du gjør i Nettavisens nettbutikk nå

Kommentarer til denne saken