RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Best å være mor i Norge

Mødre, bevisst eller ubevisst, støtter gjerne mer opp om sine sønner enn døtre.
Mødre, bevisst eller ubevisst, støtter gjerne mer opp om sine sønner enn døtre. (Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen, Scanpix)
Sist oppdatert:
Norske mødre har det best i verden, mens det er verst å være mor i Afghanistan.

(SIDE2:) Norge er verdens beste land for mødre, viser en ny tilstandsrapport fra Redd Barna.

Nordiske land på topp ti
Rangeringen baseres på faktorer som faren for å dø under fødsel, andel kvinner som bruker moderne prevensjon, andel fødsler med utdannet helsepersonell til stede, svangerskapspermisjon, andel skrive- og lesekyndige, andel kvinner i regjeringen og antall barn som dør før fylte fem år.

Og her kommer altså Norge øverst på listen, mens Afghanistan kommer nederst.

- Norge gjorde det generelt like bra eller bedre enn andre land i alle faktorene. Det har høyest nivå av likelønn, høyest forekomst av prevensjonsbruk, et av landene med lavest dødelighet blant barn under fem og en av de mest sjenerøse svangerskapspermisjonene i verden, står det i rapporten.

Australia ligger som nummer to på listen, fulgt av Island, Sverige, Danmark, New Zealand, Finland, Belgia, Nederland og Frankrike.

To av fem underernærte
De ti nederste landene er Den sentralafrikanske republikk, Sudan, Mali, Eritrea, Den demokratiske republikken Kongo, Tsjad, Jemen, Guinea-Bissau, Niger og Afghanistan.

To av fem afghanske barn er underernærte, og én av fem vil dø før femårsdagen. I Norge dør kun ett av 333 barn før de fyller fem år.

- Dette er en fantastisk nyhet for norske mødre. Likevel er det situasjonen i de fattigste landene som burde få mest oppmerksomhet. Mødre og deres barn som bor i land nederst på denne statistikken er de som trenger bedre tilgang til helsetjenester, sier Tove R. Wang, generalsekretær i Redd Barna, i en pressemelding.

«State of the World’s Mother» er en årlig tilstandsrapport om mødre og barn verden over. 164 land var med i årets rangering. Dette er det andre året Norge topper listen.

Redd Barnas nettsider kan du se hele rapporten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere